Irén, Írisz
6 °C
15 °C

Politikai botrány a romániai kamionrobbanás után

2004.05.27. 12:02
Az ammónium-nitrátot biztonsági szempontból szabálysértő módon szállító kamion katasztrófáját egész sor emberi hiba, hanyagság, nevelési és felkészültségi hiány, a jogszabályok nem ismerete és semmibe vétele okozta - írják a román lapok. Mindezt tetézte az összecsapott és felületes helyszíni ügyészségi vizsgálat, magas közméltóságok illetéktelen helyszíni intézkedése, a tiszteletlenség az áldozatokkal szemben. Így, máig sem ismeretes az áldozatok pontos száma és az elhunytak személyazonossága.
Kormányzati botránnyá dagadt a 18 halálos áldozatot követelő kamionrobbanás ügye Romániában, amit a román sajtó csütörtökön "a borzalom cirkuszának" nevezett.

"100 százalékosan román ügynek" nevezte a Jurnalul National mindazt, ami hétfőn hajnalban a 85-ös európai országúton, a moldvai Buzau város közelében történt. Az eddig kiderültekből ítélve a biztonsági szempontból szabálysértő módon szállított ammónium-nitráttal felborult, kigyulladt, majd hatalmas robbanással a levegőbe repült kamion katasztrófáját egész sor emberi hiba, hanyagság, nevelési és felkészültségi hiány, a jogszabályok nem ismerete és semmibe vétele okozta - írta a nagy példányszámú politikai bulvárlap.

Felületes döntések

Mindezt tetézte az összecsapott és felületes helyszíni ügyészségi vizsgálat, magas közméltóságok illetéktelen helyszíni intézkedése, a tiszteletlenség az áldozatokkal szemben - hangoztatta az újság, amely így sorolta tovább az eset politikai botránnyá fajulását: a helyszínen intézkedő miniszterek felületes döntései nyomán már a katasztrófát követő első órákban eltüntették vagy betemették a súlyos közúti baleset körülményeinek tüzetes kivizsgálásához nélkülözhetetlen bizonyítékokat. Ennek következtében mind a mai napig nem ismeretes az áldozatok pontos száma és az elhunytak személyazonossága.

Ilyen és ehhez hasonló mozzanatok oda vezettek, hogy a román igazságügyi miniszter menet közben kénytelen volt leváltani a helyszínre kivonult vizsgáló bírókat és új ügyészségi-törvényszéki csapatot nevezett ki, elrendelve a még aznap sebtében helyreállított útszakasz és a tragédia környékének lezárását, a helyszíni ügyészségi vizsgálat megismétlését - írta egybehangzóan a Curierul National, a Cotidianul, az Evenimentul Zilei és több más román lap is. A Ziua "a borzalom cirkuszának" nevezte mindazt, ami a mihailesti-i kamionrobbanást követően történt és történik a katasztrófa színhelyén és kormányzati szinten egyaránt.

Műveltségi hiány

Az ellenzéki liberális párt vezére cinizmussal vádolta a román kormányt, Adrian Nastase kormányfő pedig "piszkos politizálást" vetett az ellenzék szemére a helyhatósági választási kampány kellős közepén politikai botránnyá fajult eset kapcsán.

A legtekintélyesebb román lap, az Adevarul három nap alatt két vezércikket is szentelt az ügynek. Keddi kommentárjának a baleset okait és körülményeit kicsinyítő következtetéseivel ellentétben csütörtökön már Az ostobaság professzionistái cím alatt ezt írta: "Mihailesti égbekiáltó hibák gubancának a neve, a rendkívüli helyzetekben alacsony fokú képességekkel reagáló román hatóságok melléfogásainak figyelmeztető sorozatává vált", ami rendőrök, tűzoltók, mentők és ügyészek eddig 18 áldozatot követelő "elemi szakmai műveltségének hiányára" vall.

Egzotikus körutazások!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!