Zalán
9 °C
19 °C

A román hírszerzés nem bizonyította a magyar baromfiszálat

2006.05.23. 13:17
A román kormányfő szerint a hírszerzés nem csatolt megfelelő bizonyítékot ahhoz az állításhoz, hogy a romániai madárinfluenza magyar és szlovák baromfivásárlások miatt tört ki. Az SRI jelentését kedden nyilvánosságra hozzák.

A román hírszerző hivatal (SRI) madárinfluenzával kapcsolatos jelentésében nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy Magyarországról és Szlovákiából származó baromfiimport okozta volna a romániai madárinfluenza-járványt - jelentette ki kedden Calin Popescu Tariceanu román kormányfő.

Feloldják a titkosítást

"Elolvastam a jelentést és elmondhatom, semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy ez a jelentésben említett import okozta volna a madárinfluenza-járványt" - mondta a kormányfő, aki közölte: az országos állategészségügyi hatóság és a földművelésügyi minisztérium vizsgálatot indított a járvány eredetének kiderítésére.

A kormányfői kijelentést követő órákban Gheorghe Flutur, a román agrártárca vezetője sajtótájékoztatóján közölte: indítványozta az SRI-jelentés titkosításának feloldását. Mint elmondta, kedd délután két órától a jelentés olvasható lesz a román hírszerző szolgálat (SRI) honlapján.

Vitatott román hírszerzési jelentés
A román hírszerző hivatal (SRI) május 19-én kelt - hétfőn késő este sajtóközleményben nyilvánosságra hozott, majd kedden délután teljes terjedelmében felfedett - feljegyzésében két feketehalmi (Codlea) baromfitelep magyarországi és szlovákiai, s egy marosszentimrei (Sintimbru) tyúkfarm hollandiai baromfiimportja szerepel az új fertőzési gócok megjelenésének "egyetlen lehetséges okaként". A feljegyzés ismertetése után a Realitatea román hírtelevízió megszólaltatta az állítólag madárinfluenza-vírussal fertőzött magyarországi napospulykákat importáló brassói Verba Trans Kft. tulajdonosát, aki egyenes adásban elmondta: cége nem napospulykákat, hanem "grillcsirkejelölt" naposcsibéket vásárolt Bábolnáról, s köszöni szépen, a "grill-jelöltek" megvannak és egészségesek, tehát az SRI-feljegyzésében említett csibék egy percig sem voltak pulykanövendékek. A szárnyasokat Magyarországról exportáló bábolnai cég nevében a vállalat - az Aviagen Csoport - európai elnökhelyettese szintén cáfolta, hogy beteg állatokat szállítottak volna Romániába.

Román hírforrások hétfő késő esti közlése szerint a román államfő, Traian Basescu elnök kérésére készült SRI-jelentés egyik állítása szerint a májusi romániai madárinfluenza-járvány úgy "keletkezhetett", hogy a Brassó megyei Feketehalom két baromfitelepe Magyarországról és Szlovákiából beteg pulykacsibéket importált.

Batiz cáfol

Időközben a magyar és a szlovák kormány részéről is cáfolták kedden az SRI-jelentés feltételezését. Magyarországon a háziszárnyasokban nem volt jelen a madárinfluenza vírusa, így nem lehetett olyan pulykacsibéket exportálni Romániába, amelyekben a H5N1-es vírus jelen lehetett volna - közölte a keddi budapesti kormányszóvivői sajtótájékoztatón Batiz András.

"Teljesen alaptalanok és minden valóságot nélkülöznek azok a román lapértesülések, amelyek szerint Magyarországról kerülhetett volna Romániába madárinfluenzával fertőzött háziszárnyas" - jelentette ki a kormányszóvivő. Mint elmondta, a bukaresti magyar nagykövet jegyzéket adott át a román külügyminisztériumnak, és hivatalos tájékoztatást kért az ügyről.

Süth Miklós főállatorvos már hétfőn késő este cáfolta, hogy Magyarországról és Szlovákiából hurcolták volna be Romániába a madárinfluenza-vírust. A román hírtévé keddi műsorában megszólalt román hírmagyarázók "magamutogató fontoskodásnak" és "csaknem diplomáciai botrányt kirobbantó koholmánynak" mondták a SRI "semmilyen konkrétummal alá nem támasztott" és "a minduntalan előrángatott magyar mumust" sugalmazó feltételezéseit.

Szlovákia is cáfol

Simon Zsolt, a szlovák mezőgazdasági tárca vezetője az MTI kérdésére válaszolva szintén elképzelhetetlennek mondta, hogy Szlovákiából "bármilyen úton-módon fertőző baromfi, vagy bármilyen más vírushordozó került volna Romániába". Mint arra a tárca szóvivője hivatalos közleményben emlékeztetett, az országban mindössze két elhullott madárnál azonosították a H5N1 vírust, baromfifarmon még a gyanú árnyéka sem merült fel soha, jóllehet a szlovák szaklaboratórium kétezernél több mintát vizsgált meg, jóval többet annál, mint amennyit az Európai Unió előír.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön! London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút.

Wellness hétvégék belföldön

A kényeztetés egész évben jár Önnek. Válasszon a legjobb ajánlatokból!