Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

Rúzsos nővérajkak Sanghajban

2000.11.25. 12:55
Felháborodást keltett egy sanghaji kórház ama határozata, mely arra kötelezte a nővéreket, hogy rúzsos ajkakkal járjanak dolgozni. Az ápolónők úgy érzik személyes ügyük, hogy használnak-e rúzst vagy sem, és senkit nem kényszeríthetnek arra, hogy vöröslő ajkakkal menjen munkába.
A sanghaji kórház vezetői azért kötelezik a nővéreket ajakrúzs viselésére, mert több beteg panaszkodott: az egészségügyi dolgozók rosszul néznek ki, néha elhanyagoltabbak, mint a betegek. A vezetők szerint az ápolónőknek a betegek iránti tiszteletből kell szebbnek lenniük. Egy kis rúzs pedig egészséges megjelenést kölcsönöz a nővéreknek.

Egy kis rúzs egészséges megjelenést kölcsönöz a nővéreknek
A szabály nem aratott egyértelmű sikert a nővérek körében, akik úgy vélik, magánügy a rúzs használata, és senkit sem lehet napi sminkelésre kényszeríteni. A regulát szigorúan betartják: a festetlen ajkakkal munkába érkező nővért fél napi fizetésének megfelelő pénzbüntetés fizetésére kötelezik.

,,Az elmúlt húsz évben lelkiismeretesen végeztem munkámat" - panaszkodott egy megbüntetett nővér a helyi újságnak. A lap a nővérekkel együtt érző olvasói leveleket közölt, melyek szerint egy mosoly és egy barátságos arc sokkal többek ér mint egy tökéletes make-up.

A sanghaji kötelező rúzsozás a kínai közszolgálatok megújulásának része. A múlt hónapban például a kínai rendőrök csúnyán zöld uniformisukat cserélték le a világszerte használt kék színűre.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.