Sára, Márió
-11 °C
-1 °C

Több ezer áldozata lehet a Fülöp-szigeteki sárlavinának

2006.02.17. 09:29
Ötszáz lakóházat és egy iskolát temetett be a sár a Leyte-szigeten, gyakorlatilag nincsenek épségben maradt házak a sárral borított területen.

Sárlavina betemetett két falut pénteken a Fülöp-szigetek középső részén, Leyte szigetén; akár több ezer áldozata is lehet az elemi csapásnak. Legalább ötszáz lakóházat és egy iskolát temetett be a sár. Az iskolában folyt a tanítás a szerencsétlenség bekövetkeztekor. Mindössze három ház maradt épen a két faluban. Meg nem erősített jelentések szerint a terület kilencven százalékát sár borítja és gyakorlatilag nem lehet épségben maradt házakat látni.

"Olyan robajjal történt a sárlavina leomlása, hogy úgy tűnt, mintha felrobbant volna a hegy. Az egész környék beleremegett" - mondta egy túlélő a manilai rádiónak.

Eddig négy holttestet találtak a természeti katasztrófa után, de a Fülöp-szigeteki kongresszus egy képviselője, Roger Mercado azt mondta a Reuters tudósítójának, hogy a becslések szerint a kétezret is elérheti a halottak száma, hiszen rengetegen kerültek a huzamos ideje szakadó eső nyomán felázott hegyoldalról lezúduló sártömeg alá.

A Fülöp-szigeteken évente húsz tájfun söpör végig, írja a Reuters az katasztrófával kapcsolatban. 2004-ben 1800 ember halt meg vagy tűnt el csak a fővárostól észak-keletre eső területeken a viharok következtében. 1991 novemberében hatezren vesztették életüket Leyte szigetén egy hasonló sárlavinában, azt is egy trópusi vihar heves esőzései váltották ki.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Wellness hétvégék belföldön

A kényeztetés egész évben jár Önnek! Válasszon a legjobb ajánlatokból.