Miklós
-7 °C
2 °C

Lottóadósságra ment a BRFK-s kártérítés

2001.11.22. 12:18
Lottóadósságát rendezte hirtelen jött félmillió forintjából Sebestyén Imre rokkantnyugdíjas. A félig béna férfinek a BRFK futára fizette ki ezt az összeget nem vagyoni kártérítés címén, amiért a bíróság tárgyalás mellőzésével többször is ártatlanul ítélte el őt.
Peren kívüli egyezséggel részben ért véget, részben pedig folytatódik Sebestyén Imre budapesti rokkantnyugdíjas a Budapesti Rendőrfőkapitányság és a Legfőbb Ügyészség elleni kártérítési pere. A rendőrség ugyanis elismerve mulasztását fizetett, az ügyészség azonban vétlennek érzi magát, ezért nem. Sebestyén azért követelt kétmillió forintos nem vagyoni kártérítést hatóságoktól, mert ártatlanul ítélte el őt háromszor is a bíróság.

Sebestyén Imre
A férfi kálváriájával már részletesen foglalkozott az Index. A hazai bírósági gyakorlatban szinte példátlan módon mind a három alkalommal tárgyalás mellőzésével bocsátották egy, illetve kétszer két év próbára Sebestyén Imrét.

A bíróság szerint a félig béna férfi 1998 júliusában átmászott a kőbányai Borászati Kutató Intézet kerítésén, majd az épületbe bejutva összetört egy laboratóriumot. Az 1993-ban agyvérzést kapott férfi csak járókerettel tud közlekedni, azzal is nehézkesen. Ám a rendőrség korábbi álláspontja szerint ez nem akadályozta meg abban, hogy egy zuglói kocsma ajtaját szétrúgja, és egy húszcentis késsel riogassa a járókelőket. Ezt 1999 májusában két év próbára bocsátással jutalmazták, tárgyalás mellőzésével.

Nem sokkal később újabb végzést hozott a postás, miszerint a Remete-hegyen betört egy víkendházba, de a rendőrök tetten érték. Lopás kísérlete miatt ekkor egy év próbára bocsátották.

Minden perben felmentve

Az évek óta agyvérzés folytán félig béna férfit kétszer rongálásért, egyszer lopás kísérletéért ítélte el a bíróság. Sebestyén Imre perújítást kezdeményezett, mikor kiderült számára, hogy elmarasztalták ártatlanul, s már mindhárom esetben meg is született a felmentő ítélet.

A kártérítési per legutóbbi tárgyalási napján az ügyészség azért tartotta vétlennek magát, mert a rendőrség nyomozati irataiból dolgozott, melynek valóságtartalmát nem volt oka kétségbe vonni. A rendőrség ügyvédje viszont nem tudott magyarázatot adni a történtekre.

Pereskedés helyett megegyezés

Mégis meglepődött Sebestyén Imre, amikor a remdőrség egy peren kívüli egyezséget tartalamzó levelet küldött a címére. A rendőrség ebben elismerve felelősségét a történtekért azt javasolta, félmillió forint nem vagyoni kártérítést fizetnek, ha a Sebestyén visszavonja a BRFK elleni keresetét.

A kispénzű rokkantnyugdíjas a hosszas pereskedés helyett elfogadta a rendőrség ajánlatát, de egy pontban mégis javasolta módosítani a dokumentumot. Pusztán a kifizetés módját akarta megváltoztatni, hogy ne kelljen még csak a postáig se elmennie járókeretével a pénzért, így a rendőrség a posta helyett futárja útján készpénzben fizette ki a kártérítési összeget.

Szűkszavú rendőrség

A BRFK sajtóosztálya megkeresésünkre néhány szavas válasszal intézte el kérdéseinket. Arra a felvetésünkre, hogy gyakori-e a az ilyen perekben a kiegyezés, tömören annyit feleltek: nem. Arra a kérdésünkre, hány alkalommal fordult elő az utóbbi években, hogy elismerték mulasztásaikat és fizettek, azt felelték kevés alkalommal. Arra a kérdésre, hogy mi módon állapították meg a kifizetett összeget azt válaszolták: a bírósági gyakorlatnak mgfelelően.

Pár nap alatt elfogyott a kártérítés

Sebestyén Imre néhány napja vehette át otthonában a rendőrségtől kapott kártérítési összeget. Az Indexnek adott nyilatkozatában kifejtette, hogy számított az ügy számára kedvező kimenetélére, de arra nem, hogy ilyen hamar pénze lesz a pereskedésből.

Gyorsan hozzátette: nem is olyan sok az az ötszázezer forint, amit kapott, mert már el is fogyott. "Lottóadósságomat törlesztettem, és a közelgő ünnepek miatt vettem pár ajándékot a szeretteimnek" - foglalta össze tömören félmilliója sorsát Sebestyén.

A per folytatódik

A per a Legfőbb Ügyészség ellen tovább folytatódik, mert az ügyészség eddig nem tett semmilyen ajánlatot a rokkantnyugdíjasnak, ő viszont úgy érzi, az ügyészség is "sáros" meghurcoltatásáért.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!