Judit
-2 °C
8 °C

Hitlerhez hasonlította Attilát a szlovák nácivezér

2005.05.23. 17:06
Felháborítónak tartja Jan Slota, a szlovák nacionalisták vezére, hogy szobrot állítottak Attilának Szlovákiában. A nácivezér Hitlerhez és Sztálinhoz hasonlította a "barbár" Attilát. A szoborállítás szerinte a pogány életmód és a magyar irredentizmus érdekeit szolgálja.

Dzsingisz kánhoz, Napóleonhoz, Hitlerhez és Sztálinhoz hasonló kegyetlen zsarnoknak nevezte Attila hun vezért a szélsőjobboldali Szlovák Nemzeti Párt (SNS). A nacionalistákat feldühítette, hogy a hétvégén Csicsón szobrot állítottak a hun vezérnek. A szoboravató beszédet a kormánykoalícióban is részt vevő Magyar Koalíció Pártja nevében Csáky Pál miniszterelnök-helyettes tartotta.

A budapesti Frech Ottó és a csicsói Nagy Géza faszobrászok japán kőrisfából faragott Attila-szobrát a Falvak Kultúrájáért Alapítvány azzal a szándékkal adományozta a csaknem száz százalékban magyar nemzetiségűek lakta Csicsónak, ily módon megalapozza a faluban létesülő szoborparkot.

Visszaélés az EU-val

Az SNS nyilatkozatában a szombati szoboravatón beszédet mondó Csákyt "az európai integráció fogalmával gyalázatosan visszaélő" politikusnak nevezte. "A nemzetiek és a civilizált Szlovákia határozottan visszautasítja, hogy Attilát, e barbár hun módszereket alkalmazó kegyetlen zsarnokot" Európa egyesítésének kapcsán merészeljék említeni, "mert a civilizált Szlovákia nem óhajtja, hogy a Dzsingisz kán, Napóleon, Hitler és Sztálin típusú Attila népszerűsítéséhez bármi köze legyen", áll a parlamenten kívüli nacionalista párt nyilatkozatában.

Jan Slota nacionalista vezér a SITA hírügynökség fizetett sajtószolgálatánál közzétett tiltakozásában "az őspogány életmód szlovákiai népszerűsítésének, az egyes irredenta magyar önkormányzatok és szervezetek céltudatos provokációja folytatásának" nevezte, hogy Attila szobrát szlovák földön merészelték felállítani.

Felfedeznéd Portugáliát?

Itt a remek alkalom, hogy megismerd. Beszámolók, fotók - böngéssz!

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!