Piroska
-10 °C
1 °C

Ne etesse halálra, fogadja inkább örökbe!

2002.07.26. 17:32
Állatot örökbe fogadni nemes, szívet melengető cselekedet. Emberemlékezet óta fogadnak örökbe állatot gyerekek, felnőttek, pórnépek, nemesek. Ma online is lehet, de a jótékonyság igaz hívei, a sztárok és a politikusok testi valójukban, rokonostól, sajtóstól csinálják. Ezúttal Schmitt Pál főpolgármester-jelölt ment családjával állat-gyereket választani a fővárosi Állatkertbe.
Zebra, elefánt, zsiráf, teknős, szurikáta

Schmitt Pál budapesti főpolgármester-jelölt, felesége, Makray Katalin, és gyermekeik a Fővárosi Állat és Növénykertben nevelt állatokat fogadtak örökbe pénteken délután.

A főpolgármester-jelölt sajtóirodájának közleménye szerint a család "a patinás fővárosi intézmény által végzett - a természeti környezet védelmére nevelő, ismeretterjesztő - munkára kívánja felhívni a közvélemény figyelmét".

Az éppen az állatkertben bóklászó közvélemény esetében sajnos ez nemigen sikerülhetett. Nem is sikerült: a nem Schmitt-gyerekek az Állatkert állatait nézegették, a szülők pedig nevetgélő gyermekeikben gyönyörködtek.

A másik közvélemény figyelméről most csak találgatni lehet. Tény, elég sok fényképezőgépes ember kísérte Schmitt Pált és családját: megjelenik majd egy-egy idilli fotó az újságok színéhez illő képaláírással.

Volt mit fotózni: a főpolgármester-jelölt és felesége a Virunga nevű zebrát, Petra lányuk Zitta elefántot, Alexa lányuk Elmolo zsiráfot, Gréta lányuk pedig a Kazinczy nevű sarkantyús teknőst fogadta örökbe.

A családdal érkezett Kiss Antal, Schmitt Pál titkára is. Ő egy szurikátát választott. Ez egy menyétszerű kicsinyke cibetmacskaféle. Aranyos amúgy.

Ki milyen állathoz vonzódik?

Similia Similibus Curentur, vagyis hasonló a hasonló által gyógyíttatik. A bölcsességre rímel a közhelyes szociálpszichológiai tétel, miszerint minden ember olyan állathoz vonzódik, amilyenhez hasonlít.

Az állatkerti örökbefogadásoknál is tetten érhető az ego e szimpla kiterjesztésének jelensége.

Demjén Ferenc az állatkert egyik legrégibb nevelőszülője: 1993-ban fogadta örökbe a sziamang majompárt. A PADÖDÖ-lányok Hella elefántot és Béla barnamedvét választották. Pogány Judit színművésznő "gyermeke": az Éjszakai-ház összes lakója, a Bence nevű vadmacska, és Arni a szakállas bagoly. Alföldi Róbert színművész Kokót, a kakadut fogadta örökbe. Farkasházy Tivadar Palit, a fehérfarkast választotta, Geszti Péter pedig egy lajhárt nevelget. Kuncze Gábor egykori belügyminiszter választása Sárára, a grizzly medvére esett. Örökbefogadott az R-Go együttes is, méghozzá egy tevét. Az egyszer volt Bestiák együttes lányai pedig stílszerűen a Pussy elnevezésű oroszlánlányt választották. Zalatnay Sarolta a Pippin ormányos medve anyukája.

Nehezen bizonyítható, de valószínűleg hazánk a világ egyetlen országa, ahol már állat is fogadott örökbe állatot: Csala Zsuzsa ugyanis kutyájával közösen tett jót nemrég Snuffi háziszamárral.

Kövesse Ön is a példát

Ön is megtalálhatja tehát állati alteregóját. Fogadjon örökbe online, most. A Budapesti Állatkerti alapítványon keresztül pár perc alatt, egy humán adoptáció árának töredékért apuka vagy anyuka lehet bárkiből.

Ha bizonytalan, hogy milyen állat is illik Önhöz, merítsen ihletet a legtöbb örökbefogadóval rendelkező állatok toplistájából. Nézze meg mások milyen állatokat fogadnak örökbe szívesen. Ha kedvetlen, és nem akarja megnézni a listát, segítünk: Schmitt Alexa kedvence, Elmolo zsiráf a legnépszerűbb. Huszonhét apja, illetve anyja van. Plusz az igaziak. Kövesse tehát Ön is a Schmitt család példáját, hiszen nincs szebb, mint önzetlenül, gyarló világi érdekektől mentesen segíteni, hogy jobb legyen az állatkerti jószágok élete.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Újévi szállás ajánlatok

Kezdje az évet kikapcsolódással, a wellnessből sosem elég.