Blanka, Bianka
10 °C
18 °C

BMW-vel tört be Magyarországra

2004.02.17. 16:43
Továbbra is nagy erővel keresik a magyar rendőrök azt a járművet, amelynek vezetője áttört a határon a rajkai határállomáson. A fekete vagy sötétkék színű, belga rendszámú BMW reggel nyolc óra körül érkezett a szlovák-magyar határállomásra, ahol átszáguldva a nyitott sorompókon a Magyarország területére lépett.
#alt# Rendkívüli sajtótájékoztatót tartottak a szlovák belügyminisztériumban annak a férfinak az ügyében, aki több határon is áttörve menekült Csehországból Magyarországra - tudta meg a HavariaPress. A szlovákiai hatóságok délután három órakor, Pozsonyban ismertették a nem mindennapi eset eddigi részleteit.

A cseh-szlovák, majd a rajkai szlovák-magyar határon is erőszakkal átjutó sofőrt Budapest térségéig tudták követni a magyar rendőrök. Nem vetettek be helikoptert a rendőrök, így ezzel is összefügghet, hogy szem elől tévesztették azt a járművet, amelynek vezetője áttört a határon a rajkai határállomáson.

Németh Lajos rendőr-alezredes, az ORFK kommunikációs igazgatóhelyettese az Info Rádióban elmondta, egyelőre még nem tudják hol tartózkodik a menekülő férfi, aki a rendőrség információi szerint egy közlekedési kihágás miatt keveredett konfliktusba a csehországi rendőrökkel. Németh Lajos beszámolt róla, hogy tudomásuk szerint nincs fegyver BMW sofőrjénél.

Zöld határon próbálkozhat a veszedelmes menekülő

Feltehetőleg mellékútvonalakon próbál menekülni, és a zöld határon tervezi elhagyni az országot a BMW-s, ezért a Határőrség sűritette az ellenőrzéseket.

Egyes jelentések szerint az sem zárható ki, hogy a járművön menekülés közben rendszámot cseréltek. Az is elképzelhető, hogy a bűnöző Budapesten próbál szabadulni bilincseitől - emiatt mások segítségét is kérheti. Az, hogy az autós el tudott tűnni üldözői szeme elől, azt sejteti, hogy a férfi alapos helyismerettel bír Magyarországon.

Terrorelhárítók készülnek a menekülő feltartóztatására

Készenlétbe helyezte a rendőrség a terrorelhárító szolgálatot is annak az autónak a feltartóztatására, melynek vezetője áttört a határon a rajkai határállomáson. Emellett egy helikoptert is útnak indítottak a kocsi felkutatására. A rendőrök egyes értesülések szerint golyóálló mellényben, gépfegyverekkel várják az autópályákon és országutakon felállított ellenőrző pontokon a menekülő autót. Egy hírügynökségi jelentés arról számolt be, hogy a járművel Tata térségében tankoltak az egyik benzinkútnál, ezért a rendőrség bekérte a benzinkút biztonsági kamerája által készített felvételeket.

#alt#Több helyen rendőrök vigyázzák a forgalmat az M0-ás körgyűrűn, de az M5-ös autópálya dabasi leágazásánál is ellenőrző pontot állítottak fel. Pest és Bács-Kiskun megye határán a kiskunfélegyházi rendőrök várják a keresett kocsit, sőt hasonló ellenőrzőpontot állítottak fel a régi 5-ös főúton is. A Csongrád megyei rendőrség is felkészült a menekülő bűnözők fogadására, és azt ígérik, hogy ha elérnek a megye területére, nem juthatnak messzire.

Orodán Sándor, a határőrség szóvivője az Index kérdésére elmondta, hogy a határőrség is felkészült a menekülő "fogadására", a határátkelőkhöz vezető utakat folyamatosan figyelik, ellenőrző pontokat állítottak fel a rendőrséggel közösen, illetve körözést rendeltek el a kocsira. A határátkelőhelyeken pedig felkészültek az esetleges kitörésre is -tette hozzá a szóvivő.

Hajtóvadászat

#alt#Kedden kora délelőtt a rajkai határátkelőnél egy sötét BMW személygépkocsi az átkelőhelyen lassítás helyett gázt adott, és áthajtva a határon csaknem elgázolta az útlevélellenőrző határőrt. A BMW ezek után a főváros felé vette az irányt, s jelenleg már Pest megye területén tartózkodik. A rendőrség az M0-ás és M1-es autópályán és a leágazó utakon, a hasonló autók kiszűrésével próbálja kézrekeríteni a menekülőket.

A HavariaPress információi szerint az autó egyik utasa egy jugoszláv származású, belga állampolgárságú bűnöző lehet, aki Csehországban szökött meg a hatóságok elől. A szlovák hatóságok tájékoztatása szerint a férfi Csehországban összevert két rendőrt, majd több határt is áttörve indult Jugoszlávia felé. A cseh rendőrök még rá tudták tenni a bűnöző kezeire a bilincset, ám megfogni már nem tudták, így autójával el tudott menekülni előlük.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!