Szabina
4 °C
12 °C

Mérgező ammóniafelhő fenyegette Székesfehérvár déli részét

2004.04.08. 14:06
Vegyvédelmi riadó volt egy felborult kamion miatt a Seregélyesre vezető 62-es főúton. A nagy mennyiségű, az egészségre és a környezetre is ártalmas anyag szabadba kerülése miatt a főutat lezárták a forgalom elől, a környéken lakókat pedig megkérték, hogy zárják be jól az ajtókat és az ablakokat.
Klikk a képre!
Fotó: HavariaPress
Fél kettő körül fejezték be a mentési munkákat a tűzoltóság emberei - tájékoztatta az Indexet Takács József a Székesfehérvári Tűzoltóság kárhely parancsnoka. A maradék vegyszer átfejtése megtörtént, a sérült teherautót elszállították, a helyszínről levonuló tűzoltók átadták a terepet a környezetvédelmi hatóságok szakembereinek, akik hamarosan megkezdik környezeti károk elhárítását. A forgalom rendőri irányítás mellett megindult.

A szennyezett talaj cseréjét az a cég kezdi meg, amelyik a szalmiákszeszt a debreceni Biogál gyógyszergyárba fuvarozta volna - tudtuk meg Mihály János tűzoltóalezredestől. A szállítmányozó cégnél több szabálytalanságot is elkövettek, így többek között rosszul rögzítették a veszélyes anyagokat tartalmazó üvegtartályokat, és nem jelölték megfelelően hogy pontosan mit is szállítanak. Emiatt szabálysértési feljelentést tesznek a rendőrségnél - tette hozzá az alezredes.

A levegőbe került ammóniagőzök nagy részét a tűzoltóknak porlasztott vízsugarakkal sikerült megkötni, a környékbeli épületeknél ugyan érződött még a szúrós szag, de a koncentráció már emberi egészségre nem veszélyes.

Háromezer liter

Több ipari telepet is kiürítettek, és Székesfehérvár egy részét lezárták a katasztrófavédők, miután csaknem háromezer liter szalmiákszesz került a szabadba egy teherautó felborult pótkocsijából. A baleset csütörtökön fél kilenc körül történt a megyeszékhely belterületén, a Seregélyesre vezető főút egyik körforgalmánál, amikor egy magyar rendszámú teherautó - eddig tisztázatlan körülmények között - lesodródott az útról. A felborult pótkocsin négy szalmiákszeszt tartalmazó, egyenként ezer literes tartály volt, amelyből kettő teljesen kifolyt, kettő megsérült. A nagy mennyiségű, az egészségre és a környezetre is ártalmas anyag szabadba kerülése miatt a 62-es főutat is lezárták a forgalom elől.

Veszélyes vegyszer

Az ammónium-hidroxid gőzei rövid időn belül beterítették a környéket, majd a szalmiákszesz-felhőt a szél a közeli iparterület felé sodorta el. A baleset közelében az ipari park irodaházain kívül pár száz méterre egy középiskola, egy varroda, egy autókereskedés, egy zöldség-gyümölcs kereskedés is található. Emiatt az érintett területet ki kellett üríteni, s a forgalmat sem az M7-es autópálya, sem a belváros felől nem engedték rá a főút érintett szakaszára - tudta meg az Index Tuba Attilától, a megyei katasztrófavédelem sajtóügyeletéstől.

Az egyes kiemelt fokozattal riasztott tűzoltóság eközben két vízsugárral hígította a kiömlött oldatot, hogy minél alacsonyabb koncentrációjú legyen a környezetet veszélyeztető anyag.

R. Szabó Ágnestől, a megyei rendőrfőkapitányság sajtóreferensétől megtudtuk, a rendőrség a helyi rádiókban felhívást tett közzé a közelben élő lakosságnak, hogy ne menjenek ki az utcákra, zárják be az ablakokat, ajtókat. Egy embert azonban mérgezés gyanújával kórházba szállítottak, az Info Rádió értesülései szerint a teherautó sofőrjét, vagy az egyik rakodóját kellett orvosoknak kezelésbe venni.

Az ammónium-hidroxid
EU jelkép maró hatású anyagok számára
A szalmiákszeszként is emlegetett ammónium-hidroxid tulajdonképp az ammónia gáz vizes oldata, aminek a vegyiparban, laboratóriumokban 10-35 százalékos oldata használatos. A vizes elegy nagyon illékony, színtelen, szúrós szagú, erősen lúgos kémhatású, savakkal hevesen reagál.

Az oldatból felszabaduló ammónia gőz bizonyos körülmények között gyúlékony és robbanásveszélyes. Belégzése irritálja a légutakat, köhögés, nehézlégzés, légszomj, torokfájás tapasztalható. Súlyosabb ammóniamérgezés esetén tüdővizenyő is kialakulhat. Bőrrel érintkezve bőrpírt, égési sérüléseket okoz, fájdalmas hólyagok alakulhatnak ki.

Szabadba kerülés esetén a veszélyeztetett területet ki kell üríteni. Óvatosan semlegesíteni kell a kiömlött folyadékot híg savval. Nem engedhető meg, hogy a környezetbe jusson. Extra személyi védelem: teljes védőruházat szükséges beleértve a független levegőellátást. Az anyag párolgása következtében 20 celsius fokon a levegő veszélyes szennyeződése nagyon gyorsan kialakulhat.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.