Gusztáv
-11 °C
-2 °C

Nyolcvan számlagyári 'munkás' és 'ügyfél' ellen emelhetnek vádat

2003.06.20. 13:02
Az ORFK Pénzügyi Nyomozó Igazgatósága befejezte a "vecsési számlagyár" ügyében folytatott nyomozást. A rendőrség a több mint félmilliárd forintos kárt okozó csalás ügyében 180 személyt hallgatott ki, közülük 80-ra vonatkozik a vádemelési javaslat. A számlagyár "üzemeltetőit" összesen 937 bűncselekmény elkövetésével gyanúsítják. Az egyik "gyárigazgató" szökésben.
A nyomozást még 2000. szeptemberében rendelték el az APEH Észak-budapesti Igazgatóságának feljelentése alapján, csalás alapos gyanúja miatt. Az ügy előzménye, hogy egy adóvizsgálat 4,8 millió forint ÁFA jogosulatlan visszaigénylését állapította meg.

Közben a Budapesti Rendőr-főkapitányság egy más ügyben folytatott házkutatás alkalmával nagy mennyiségben talált számlákat és bélyegzőket a budapesti H.P. lakásán. Ekkor merült fel a fiktív számlák készítésének gyanúja, ezért a BRFK az ügynek ezt a részét 2001. február 12-én áttette az APEH Bűnügyi Igazgatóságára. Az adórendőrség olyan ismeretlenek ellen kezdtek nyomozni, akik hajléktalanok és külföldiek adataival alapítottak fantomcégeket.

Sokan beismerték, hogy hamis számlát vettek

A nyomozás során összesen 180 személyt hallgattak ki. Közülük 100-at közokirat-hamisítás gyanúja miatt hallgattak ki, mert a fiktív cégek alapításához a nevüket adták. Velük szemben a nyomozás - tekintettel beismerő vallomásukra is - "a cselekmény társadalomra veszélyességének csekéllyé válása miatt" megszűnt.

Nyolcvan gyanúsított esetében viszont pénteken a nyomozás iratait vádemelési javaslattal kapta meg a Fővárosi Főügyészség. A nyolcvan személy részben mint a fiktív számlákat befogadó cégek vezetői (tettesek), részben pedig mint a fiktív számlák kiállításában és értékesítésében közreműködő személyek (részesek) gyanúsíthatók adócsalás, csalás és közokirat-hamisítás bűntettével. Az első gyanúsítottak egyike Balázsi Tamás volt, az MSZP vecsési szervezetének egykori elnöke.

H.P. lelépett

A 180 személyt összesen 937 bűncselekmény elkövetésével gyanúsítják. A vádemelés alapját képező fiktív számlák bruttó értéke 1 milliárd 673 millió 510 forint, melynek adókihatása 574 millió forint.

A most befejezett nyomozástól leválasztották a H.P. ellen folytatott eljárást, mert ismeretlen helyen tartózkodik. Nemzetközi és belföldi elfogató parancsot adtak ki ellene.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.