Judit
-2 °C
8 °C

Szexbotrány a brit liberális demokraták vezetésében

2006.01.22. 16:26
Mark Oaten a belügyminiszteri poszt várományosa volt a LibDem árnyékkormányban, de lemondott, mert egy vasárnapi lap részletesen beszámolt bizarr orgiáiról.

Néhány héttel azután, hogy a brit Liberális Demokrata Párt vezetője belebukott alkoholizmusába, egyik utódjelöltje vasárnap szexbotrány miatt volt kénytelen távozni pártbeli tisztségéből. A nős, két leánygyermeket nevelő Mark Oaten, aki a belügyminiszteri poszt várományosa volt a LibDem árnyékkormányban, a legnagyobb brit vasárnapi tömeglap, a News of the World igen kínos részleteket sem elhallgató, leleplező riportja szerint hat hónapig látogatott rendszeresen egy fiatal férfi prostituáltat, akivel bizarr - időnként több résztvevős - aktusokba bonyolódott.

Előzmények

Oaten elindult az utódlási versenyben, amely azután vette kezdetét, hogy Charles Kennedyt, a harmadik legnagyobb brit parlamenti erőt adó Liberális Demokrata Párt alsóházi vezérét és miniszterelnök-jelöltjét súlyos alkoholizmusa miatt a frakció január elején lemondásra kényszerítette.

Mark Oaten a minap azonban váratlanul visszalépett; a News of the World szerint ennek oka is életvitelének készülő leleplezése volt.

A 41 éves politikus a lap vasárnapi beszámolója után árnyékkormánybeli tisztségéről is lemondott, nyilvánosan bocsánatot kért családjától és a továbbiakban magánélete tiszteletben tartására kérte a sajtót.

Csapás

Vasárnapi londoni kommentárok szerint a két egymást követő botrány komoly csapás a liberális demokraták megítélésére, jóllehet a párt az elmúlt időszakban egyre jobb eredményeket ért el. A tavaly májusi parlamenti választásokon jelentősen növelte alsóházi frakciója létszámát - főleg az iraki háború miatt kiábrándult korábbi munkáspárti szavazók átszavazása miatt -, és a nemrég lemondatott Kennedy a párt tavaly őszi éves kongresszusán már nyíltan miniszterelnöki reményeknek adott hangot.

A liberális demokraták körében már az egy évvel korábbi kongresszuson is, az akkori időközi választásokon elért sikerek hatására megfogalmazódott az a cél, hogy az LDP belátható időn belül átveszi a konzervatívoktól a "hivatalos ellenzék" címet, amely a második legnagyobb brit parlamenti erőt illeti meg.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.