Gusztáv
-11 °C
-2 °C

Száz köbméter szemét úszik Tokaj felé

2004.09.28. 11:13
Vasárnap óta úszik a Tisza magyar szakaszán az Ukrajnából származó, flakonokból, üvegekből álló kommunálishulladék-tömeg. A vízügyi igazgatóság Tokajnál uszályokkal fogja fel a szemétkupacot. Az ukrán környezetvédelmi és vízügyi szervekkel már felvették a kapcsolatot. A szeméthalom huszonöt kilométer hosszan terül el, a vízfelszín 70 százalékát beborítva.
Körülbelül száz köbméter szemét közelítette meg a Tiszán Tokajt kedden délelőtt; a környezetvédelmi és vízügyi igazgatóság szakemberei felkészültek a kommunális hulladék kihalászására, mondta a hatóság szóvivője.

A szemét vasárnap érte el Magyarországot Záhony és Lónya környékén; a hatóságok hétfőn harmadfokú vízminőség-védelmi, kárelhárítási készültséget rendeltek el, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Ékövizig) felkészült a víz felszínén úszó kommunális hulladék kihalászására, mondta Csont Csaba, az igazgatóság szóvivője.

Szó szerint mocsok

Három uszály zárja el keresztben a medret, szükség esetén egy negyedik is készenlétben áll, közölte Csont Csaba a helyszínen. Mint mondta, műanyag flakonokat, üvegeket, fadarabokat, szó szerint mocskot hoz magával a folyó.

Egyelőre nem lehet pontosan tudni, honnan került a mederbe a hulladék, a szakemberek feltételezése szerint Ukrajnából. A szeméthalom első hulláma már elérte a Tokaj alatt kiépített mederzárat, az uszályok oldala fogja fel a hulladékot, onnan merik ki, szállítják partra a vízügyesek. A mederzárnál kiemelt hulladék mennyisége eléri az ötven-hatvan tonnát, tudatta az igazgatóság közleményben.

A vízfelszín 70 százalékát beborítja

Szakértők szerint a szennyeződés a Tisza tivadari szakaszán kezdetben csaknem egy tömbben úszott, majd Vásárosnamény alatt egyre inkább szétterült, fennakadt a part menti fákon és bokrokon. A hordalék legnagyobb hulláma jelenleg Tiszabercel környékén tart: 25 kilométer hosszan terül el, és a vízfelszín 70 százalékát beborítja.

"A szennyezés nagy hulláma várhatóan délelőtt éri el a keresztben álló uszályok falát" - közölte kedden Csont Csaba. Hozzátette, a kihalászott szemetet a parton tárolják, majd elszállítják és megsemmisítik.

A Tiszán levonuló szennytömegre egyébként a lakosság hívta fel a vízügyi és környezetvédelmi felügyelőség figyelmét. A magyar hatóságok a szennyeződés okáról tájékoztatást kértek az ukrán vízügyi és környezetvédelmi szervezetektől.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.