Mátyás
7 °C
10 °C

Felnőtt sziámi ikreket választanak szét Szingapúrban

2003.07.06. 09:19
A 29 éves iráni ikrek - Ladan és Laleh Bidzsani - szétválasztását roppant nagy kockázatúnak ítélték, nem biztos, hogy mindketten túlélik, de mindketten beleegyeztek a műtétbe, amely lehetővé tenné számukra, hogy egymástól független életet éljenek.
A világon először fejüknél összenőtt, felnőtt sziámi ikrek szétválasztását kezdte meg egy nemzetközi orvoscsoport Szingapúrban vasárnap.

A 29 éves iráni ikrek - Ladan és Laleh Bidzsani - szétválasztását roppant nagy kockázatúnak ítélték, nem biztos, hogy mindketten túlélik, de mindketten beleegyeztek a műtétbe, amely lehetővé tenné számukra, hogy egymástól független életet éljenek. A végzett jogász lányoknak anatómiailag külön agyuk van, tehát a szétválasztás elvben lehetséges. A legnagyobb kihívást az orvosok közlése szerint az jelenti, hogy meg kell osztaniuk a két agy között egy közös véreret.

A műtét a várakozások szerint több mint két napig tart. Az operációt végző nemzetközi csoportban 28 orvos és több mint száz segítő kapott helyet. A műtét 288 ezer dollárba kerül.

Fejüknél összenőve csak minden kétmilliomodik szülésből jön világra ikerpár, és sikeres szétválasztásuk még ennél is ritkább - jelentette a Reuters és az AP hírügynökség. Két évvel ezelőtt - ugyancsak szingapúri orvosok - eredményesen szétválasztottak két nepáli leánygyermeket, de felnőtteken ilyen típusú operációt még nem hajtottak végre. 1987-ben Németországban két kisfiút, 1997-ben két hat hónapos lányt sikerült szétválasztani.

UTAZÁS kiállítás

Március 2-5. között a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban (x)

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.