Előd
5 °C
11 °C

A szétválasztandó sziámi ikrek

2000.10.04. 20:27
A brit orvosok döntése értelmében előreláthatóan novemberben választják szét a sajtóban Jodie és Mary néven világhírűvé vált sziámi ikerpárt. A műtét következtében Mary meghal, Jodie pedig normális életre kap esélyt. A mélyen vallásos szülők ellenezték a beavatkozást, de az angol fellebbezési bíróság műtétet elrendelő határozata ellen nem tiltakoztak. Hazánkban az elmúlt húsz évben nem születtek sziámi ikrek.
A brit orvosok egyelőre nem sietnek a sajtó kitüntetett figyelmének örvendő sziámi ikerpár szétválasztásával, a szakértők november elején, az ikrek három hónapos korára akarják időzíteni a műtétet. Az orvosok állandó megfigyelés alatt tartják a gyermekeket, és készek bármikor közbelépni.

A per

A BBC ábrája az összenőtt ikrekről
A gyermekek szüleinek származási helyét hosszú ideig csupán ,,egy kelet-európai távoli országként" emlegették, a közelmúltban viszont kiderült, hogy a Földközi-tengerben lévő, Máltai Köztársasághoz tartozó Gozo szigetéről származnak. A gyermekek 2000. augusztus 8-án a manchesteri Szent Mária kórházban születtek. A kórházban dolgozó orvosok szét akarták választani az összenőtt ikreket, a vallásos szülők azonban úgy vélték, hogy Isten hivatott dönteni a gyermekek sorsáról.

Ha az ikreket nem választják szét, mindketten meghaltak volna, ezért az orvosok a bíróságra vitték az ügyet. Miután augusztus 25-én példa nélküli döntést hozott egy brit bíróság - az ikreket szét kell választani - a szülők a fellebbviteli bíróságon megtámadták a határozatot. A szeptember 22-i határozat sem kedvezett a szülőknek, a gyermekek szétválasztását mondták ki ők is. A szülők beletörődtek ebbe a határozatba, bár a Lordok Házához fordulva kérhették volna az ítélet átgondolását.

A műtét

Sziámi ikrek
Eng és Chang a Sziámból származó összenőt ikrek 63 évet éltek
A politikailag nem korrekt kifejezés (gyakran szörnyszülötteket neveznek így) a világ leghíresebb, Sziámban - ma Tájföld - született összenőtt ikerpár miatt született. Eng és Chang - jobb oldali és bal oldali férfi - Bunker 1811-ben születtek, és mellkasuk környékén 12 centiméteres ínszalaggal voltak összekötve. Miután cirkuszi mutatványokban szerepeltek szerte a világban, egy testvérpárost vettek feleségül. A két, kissé furcsa házaspárnak összesen 21 gyermeke szültett, közülük egy sem volt iker. A férfiak 63 éves korukban haltak meg. A kicsapongó életmódú Chang halálát egy vérrög okozta, a jó egészségnek örvendő Eng pedig a feltételezések szerint testvérének halála okozta sokk miatt hunyt el. Minden 100 ezredik szülésre egy sziámi iker születés jut, 73 százalékuk mellkasuknál, 23 százalékuk alhasuknál, 4 százalékuk pedig fejüknél van összenőve.
Az ikrek alhasuknál vannak összeforrva, hátgerincük össze van nőve, és közös a vérkészletük is. Jodienak normálisan kifejlődött agya, szíve, tüdeje és mája van. Úgy tűnik, egyéni bélrendszere is van, annak ellenére, hogy húgyhólyagjuk közös. Két normálisan kifejlett, és a testvérétől független lába van. Mary azonban Jodie szívének, májának és tüdejének segítségével él, saját belső szervei alulfejlettek.

Az orvosok véleménye szerint Jodie túlélné a műtétet, hiszen hiányosságai nem életveszélyesek. Az egyedüli veszélyt Mary jelenti számára, aki egyszerűen ,,elszívja" az életét. A szétválasztás Mary azonnali halálát jelenti.

A műtét első fázisában az orvosok leállítják Mary vérellátását, azután Jodie belső szerveire kínosan vigyázva szétválasztják az ikreket. Az orvosok kényes pontnak tartják Jodie bélrendszerét és húgyhólyagját, további műtét lehetséges a szervek biztonságos működése érdekében. A medencecsontjának helyreállítása korekciós műtétet igényel. Elképzelhető, hogy az orvosok Jodie-tól vesznek bőrt Mary operációs sebeinek eltakarására.

Hazánkban nem születnek sziámi ikrek

A terhes mamák ultrahangos szűrésének húsz évvel ezelőtti bevezetése és tíz évvel ezelőtti rutinszerűvé válása miatt Magyarországon sziámi ikrek nem születnek - tájékoztatta az Indexet dr. Papp Zoltán szülész nőgyógyász professzor, a Semmelweis Egyetem rektorhelyettese. A 18-20. hétben felismerhető rendellenesség jelentkezése esetében a házaspárok a terhesség megszakítása mellett döntöttek. 1998-ban a Szegeden szétválasztott sziámi ikrek egy romániai településről származtak.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!