Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

Bojtorjánhal győzött a polgárok felett?

2001.06.25. 10:39
A helyi lakosság elvándorlását, kis vállalkozások bezárását eredményezte az, hogy az oregoni Klamath Falls város vízforrásában él két védett halfaj. Az ügyet a konzervatív republikánusok karolták fel, a kongresszus azonnali segítséget ígért.
Április 7-e óta tilos az öntözés a szárazsággal sújtott oregoni faluban, Klamath Fallsban. A tiltást a veszélyeztetett fajokról szóló törvény alapján rendelték el, a helyi vízforrás ugyanis a védett bojtorjánhal (a helyiek szopóhalnak - suckerfish - nevezik) és egy lazacfaj otthonának számít.

A munkanélküliség miatt az emberek elvándoroltak

Bojtorjánhal
A helyi farmerek gazdaságai sorra mennek tönkre, az 1700 lelkes településről a lakosok harminc százaléka már elköltözött. A helyi felmérések szerint az egyedüli jól menő üzlet a közösségi pszichiátriai klinika.

Oregon republikánus képviselője, Greg Walden a vízhiánnyal küszködő Klamath Fallsba látogatott, ahol megígérte, hogy összehívják a veszélyeztetett fajok törvényéről döntő bizottságot. A képviselői látogatást kis tüntetés előzte meg, az egyik transzparens a következő szöveget tartalmazta: "Nincs víz, nincs termés, nincs állás, nincsenek farmerek. Köszönjük, Amerika!"

Bizottsági döntés a bojtorjánhal ügyében

Miután egy szövetségi bíróság visszautasította az öntözési tiltás feloldását a veszélyeztetett fajok bizottságának összehívása aktuálissá vált. A héttagú bizottságnak joga van, gazdasági érdekekre hivatkozva, a veszélyeztetett fajok ellen döntéseket hozni a törvény ellenében is. A bizottsághoz mindeddig háromszor fordultak, eddig egyszer döntöttek úgy egy védett bagolyfaj esetében, hogy a gazdasági tevékenység fontosabb. A bojtorjánhal ügyében a közeljövőben várható döntés.

Addig is a kongresszus előreláthatóan egy 20 millió dolláros segélyt szavaz meg. Az érintett területek hatóságai keveslik a tervezett összeget. Számításaik szerint az öntözés tiltása minimum 250 millió dolláros kárt okozott.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.