Sára, Márió
-11 °C
-1 °C

Felfüggesztett börtön egy szülész-nőgyógyásznak

2003.01.21. 18:20
Foglalkozás körében elkövetett halált okozó gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt szerdán jogerősen tíz hónap, egy évre felfüggesztett fogházbüntetésre és pénzbüntetésre ítélte a Vas Megyei Markusovszky Kórház egyik szülész-nőgyógyász orvosát a Vas Megyei Bíróság.
A vádlott a szülészeti osztály ügyeletvezető orvosaként ikerszülést vezetett le, melynek során a bíróság ítélete szerint szakmai hibát vétett azzal, hogy nem rendelt el császármetszést, és így a másodikként megszülető magzat halálát okozta.

A másodfokú fellebbviteli bíróság lényegében helyben hagyta a Szombathelyi Városi Bíróság 2002. június 26-án meghozott ítéletét, mellékbüntetésül a vádlottat 300 ezer forint pénzbüntetéssel sújtotta, és kötelezte az eljárás során felmerült bűnügyi költségek egy részének megfizetésére is.

A bíróság ugyanakkor jogerős ítéletében a vádlottat előzetes mentesítésben részesítette, vagyis az ítélet kihirdetésének időpontjától mentesítette a büntetett előélettel együtt járó joghátrányok alól. A bíróság ezt a döntését a vádlott büntetlen előéletével, szakmai múltjával, valamint azzal indokolta, hogy a vádlott "méltó" erre az enyhítésre.

A tanúvallomások és szakértői vélemények, valamint az Országos Egészségügyi Tudományos Tanács állásfoglalása alapján ugyanakkor a másodfokú bíróság arra a következtetésre jutott, hogy a császármetszés megfelelő időben történő elvégzésével a magzat élete megmenthető lett volna. A büntetőeljárás során perbe fogott másik két orvost, az első- és harmadrendű vádlottakat már az első fokon eljáró városi bíróság felmentette, kimondva: sem a szülő nőt az osztályra felvevő ügyeletes orvos, sem pedig a később szakmai segítségnyújtás miatt telefonon behívott főorvos nem vétett hibát, ők mindenben a szakma szabályai szerint jártak el.

Mivel személyüket érintően az ügyészség az elsőfokú tárgyalás után nem fellebbezett, esetükben az első fokon született felmentő ítélet jogerőre emelkedett.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.