Sára, Márió
-12 °C
-1 °C

Szúnyoginvázió van a fővárosban

2005.09.13. 20:45
Vidéken kevésbé, de a fővárosban újult erővel támadnak a napokban a szúnyogok. A nyáron már hetedjére kellett irtást elrendelni.

Budapest néhány kerületében szúnyoginvázióról lehet beszélni - közölték kedden tisztiorvosok. Az elmúlt hetek áradásai miatt a fővárosban kedden, mintegy 650 hektáros területen légi irtást végeznek, ez immár a hetedik az idei nyáron - közölte Szántai Károly, a fővárosi Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) osztályvezető főorvosa.

Régóta nem tapasztalt sokaság

Az utóbbi hat évben ilyen sokszor nem kellett intézkedni a szúnyogok miatt. A Fővárosi Önkormányzat erre a nyárra 36 millió forintot adott földi és légi irtásra. Szúnyoginvázióról abban az esetben beszélnek, ha a lakosság panaszbejelentéseinek száma rohamosan nő. Augusztusban 50-60, míg szeptemberben közel száz bejelentést regisztráltunk, így elmondható, hogy a fővárosban - főleg a III., a IV., és a XXII. kerületben - és a vízparti környékén szúnyoginvázió van.

A Balatont, a Duna és a Tisza északi részeit is érintő néhány megyében - Somogy, Veszprém, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Komárom-Esztergom - nincs az átlagosnál jóval fokozottabb készültség a rovarok miatt. Körkérdésére válaszolva a megyék járványügyi szakemberei elmondták: a készültség az elmúlt hetek nedvesebb időjárása miatt "logikusnak mondható". Az átlagosnál mindenhol több szúnyogot észlelnek, azonban riadókészültségről senki nem beszél.

"Elviselhetetlen inváziót sehol nem tapasztaltunk" - mondta Csajági Sára, a Komárom-Esztergom megyei ÁNTSZ járványügyi munkatársa. Kaposvár némiképp kivételt képez, a városban kedden - a nyáron negyedszer - légi irtást tartanak - közölte Szőllősy József, a Somogy megyei ÁNTSZ főorvosa.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!