Ferenc, Olívia
-4 °C
4 °C

Tátot az új töltés sem védi

2006.04.03. 12:33
Az Esztergomtól tíz kilométerre nyugatra fekvő Táton kritikus az árvízi helyzet, de nem a Duna, hanem két kis patak miatt. Az unyi és a kenyérmezei patak vize nem tud a Dunába folyni, ezért hiába kapott a település vadonatúj gátat a 2002-es árvíz után, az ötezres település lakói nem aludhatnak nyugodtan.

6:21: a 11-es út Esztergomból kivezető szakasza Az Esztergom végét jelző tábla után az út víz alatt van. Csónak közeledik a parthoz, a közeli betonkeverő üzem telephelyéről evez az éjszakás biztonsági őr, társa a parton várja. "Biciklivel három és fél kilométert kellene tekerni a városhatártól, így két kilométer evezéssel megúszom" - viccelődik Kondor Gábor, az éjszakás.

#alt#
Megjött a váltás (Fotók: Huszti István)

A betonkeverő üzem egy magaslaton fekszik, még húsz centiméteres vízszintemelkedés kellene ahhoz, hogy körbevegye a víz. Az utolsó esztergomi házból pongyolában jön ki egy asszony; úgy becsüli, hogy még kell néhány centiméteres emelkedés, hogy elérje a 2002-es szintet.

6:50: a párkányi híd lába A hullámteret elöntötte a víz, de a töltés még bírja terhelést.

#alt#
Kis-Duna sétány

7:07: Kis-Duna sétány, Esztergom Vízügyesek járőröznek a parton, és ellenőrzik, hogy az előző napokon jól rakták-e a ki a homokzsákokat a nejlonnal letakart mellvéden. "A cigányok jól dolgoznak, több eszük van, mint a főnökeinknek - mondja a járőrszolgálat egyik tagja. - Szabolcsban, a Tisza áradásakor kijött a főnökük, megmondta, hogy melyik zsákot hová rakják. Még a katonák sem dolgoztak ilyen jól."

A hullámtérben minden víz alatt van, a futballkapuknak csak a teteje látszik ki. A tribünre néhány kutya menekült a víz elől, és két férfit is látni. Valószínűleg hajléktalanok, a vízügyesek legalábbis semmit sem tudnak róluk.

#alt#
Hiánycikk volt a homokzsák

7:50: Tát, Újtelep Az Esztergomtól néhány kilométerre fekvő ötezer lelkes településre jókora kerülővel lehet csak eljutni, mert a Duna-menti 11-es utat elöntötte a víz. Két tűzoltóautó szivattyúzza a házak közé beszivárgó vizet. "Ha az államra vártunk volna, akkor már régen betört volna a víz - mondja egy férfi. - Hétvégén az egész falu kint volt, két-háromezren is erősítették a gátakat, miközben még homokzsákokért is úgy kellett kuncsorognunk." Azt mesélik, hogy a képviselőjelöltek is versenyt lapátolták, az idei választás végre nem szavakban, hanem a gáton dőlhet el.

#alt#
Erősítik az új gátat

A tűzoltókat a németországi testvérvárostól kapták, az Opel már a 39. évét tapossa, de a Mercedes sem sokkal újabb.

Táton a 2002-es árvíz után új gátat építettek, és ezzel két legyet ütöttek egy csapásra, mert a régóta várt elkerülő utat is a töltésre vezették. A gáttal nincs is baj, bírja a terhelést, viszont az unyi és a kenyérmezei patak vize nem tud belefolyni a megáradt Dunába, ezért Tátot most körülvette a víz.

8:15: Tát, gátépítés "Vannak lyukak" - mondja egy munkás a gátépítésen. Kilométer hosszan hordják a teherautók a homokot az új gáthoz, aminek nem a Duna, hanem a patakok vizét kell megfognia. Három asszony kávét hoz a munkásoknak. Vízügyes szakkifejezéseket használnak nagy magabiztossággal, van már tapasztalatuk. 1991-ben azt hitték, hogy annál magasabb már nem lehet a víz, ezt gondolták 2002-ben is, és most sem tudják elképzelni, hogy még ennél is nagyobb víz jöhet.

Pedig jöhet, mert a Duna ausztriai és németországi vízgyűjtő területén elkezdett olvadni a hó, és esik is arrafelé, akkor pedig a keddre várt tetőzést újabb árhullám követheti. És akkor nem egy-két napig lötyög a víz, hanem akár hetekig, alaposan átáztatva a gátakat.

Ja, a lötyögő víz azt jelenti, hogy tartósan beáll egy szintre, vagyis addig lötyög, amíg meg nem indul az apadás. Igen, ezt az asszonyoktól tudom.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!