Hajnalka
0 °C
14 °C

Átverték a taxisok az álruhába bújt polgármestert

2005.01.14. 13:25
Évek óta csalnak a prágai taxisok. A cseh főváros polgármestere - egy újság felkérésére - saját maga győződhetett meg a főként turistákat érintő csalásokról. Az újság tesztjén a 15 taxis közül csak három volt korrekt.
Pavel Bém, polgármestert is meglopták a csalásokról elhíresült gátlástalan prágai taxisok, amikor a cseh főváros első embere olasz turistának álcázva magát személyesen próbált meggyőződni a taxisok világában uralkodó állapotokról.

Szégyent hoznak Prágára

A polgármestert erre az akcióra a legolvasottabb cseh napilap, a Mladá Fronta Dnes kérte fel, amely már hosszabb ideje rendszeresen foglalkozik a taxisok csalásaival, akik - mint az újság írja - csak szégyent hoznak Prágára és Csehországra. A cseh fővárost évente mintegy négymillió külföldi turista keresi fel, többségük nem ismeri ki magát a városban, s ezért gyakran könnyű prédái a csaló taxisoknak. A város vezetése évek óta különféle módon próbálja megoldani a problémát, eddig nem nagy sikerrel.

Az álruhás próba során a polgármestert és a lap riporterét már az első útjukon meglopták: a három kilométeres útért a szabályok szerint mintegy 130 koronát (körülbelül ezer forint) kellett volna kérnie a taxisnak, de ő 785 koronáról (körülbelül 6200 forint) állított ki számlát. Ráadásul a számla is hamis volt, s valótlan adatokat tartalmazott.

Kemény büntetést ígérnek

"Ez a taxis a lehető legkeményebb büntetést érdemli. Az ügyet haladéktalanul átadom az illetékes ellenőrző szerveknek" - mondta Bém. A maximális büntetés a taxisengedély bevonásán kívül csalásért egymillió korona, míg a hamis számláért további 250 ezret róhat ki a főváros illetékes ellenőrző szerve. A néhány további próbaút többségénél szintén csaltak a taxisok, de már kisebb mértékben. Egy tavaly kirobbant botrány után a Mladá Fronta Dnes riporterei 15 utat tettek meg taxival külföldi turistának álcázva magukat. Kiderült, hogy 12 esetben ismét átvágták őket, s csak három taxis volt korrekt.

A cseh főváros vezetése azt is tervezi, hogy a taxikban márciustól kezdve kötelezően ki lesz függesztve a leggyakrabban használt útvonalak ára, hogy az utasok azonnal tájékozódni tudjanak, hogy nagyjából mibe fog kerülni az útjuk.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Spanyolország

A szélmalmok földjén - Consuegra és Almodóvar del Campo.