Vilma
-7 °C
4 °C

Tehenet minden miniszternek!

2001.01.26. 14:32
Kormányhatározattal kötelezik India egy tagállamában - ahol tehénvédelmi miniszter is létezik -, a minisztereket, hogy a szárazság miatt szomjhalállal fenyegetett kóborló szent teheneket házukba fogadják. Indiában egyébként alkotmányos joga a tehénnek szentnek lenni és védelmet élvezni.

Az indiai Guajarat állam hindu nacionalista kormányának legújabb határozata szerint minden miniszternek legkevesebb egy kóborló tehenet be kell fogadnia, és otthonában kell azt nevelnie. A kormány így próbálja a hindu vallás számára szent állatokat a szomjhaláltól megmenteni.

A Reuters hírügynökségnek nyilatkozó Haren Pandya tehénvédelmi miniszter szerint a határozatra azért volt szükség, hogy a miniszterek példáját a közemberek is kövessék. Guajarat állam az egyedüli indiai ország (és elképzelhető, hogy világviszonylatban is) ahol miniszter felel a szent tehenek védelméért.

A múlt évben több ezer tehén elhullott a második éve tartó gyér esőzések miatt. Pandya miniszter szerint India második legerőteljesebben iparosodott államában száz éve nem volt ilyen erős szárazság. A hatóságok a népet nemcsak arra kérték, hogy kövessék vezéreik példáját, hanem felszólítást intéztek hozzájuk: étkezésük előtt a kóbor teheneknek is adjanak enni. A kormány szociális szervezetekkel és különböző cégekkel is tárgyalt a bóklászó szent tehenek megmentése érdekében.

Indiában nemcsak a hindu vallás ősi hiedelme, hanem az alkotmány egyik paragrafusa is védi a tehenet, mint szent állatot. A tehenek igazi kincsnek számítanak Indiában, egy egész családot ellát, szekér elé kötik, tejét megisszák, viszont nem vágják le, húsát nem fogyasztják.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.