Miklós
-7 °C
2 °C

Téltábornok 72 óráig támadásban

2004.01.05. 16:04
A legtöbb hó a nyugati határszélen esett. Győr-Moson-Sopron megye egyes térségeiben 15-18 centiméter hó hullott. A közlekedés lelassult ugyan, a hótól elzárt település sehol sincs. Szerdáig tart a havas idő.
Az ország nyugati határszélén esett a legtöbb hó. A meteorológiai intézet hétfő déli adatai szerint Győr-Moson-Sopron egyes részein esett a legtöbb, 15-18 centiméternyi. Jelentős havazás volt Vas megyében. A kelet felé húzódó havazás nyomán lelassult a haladás Tolna és Somogy útjain is.

Tolna, Veszprém: havazás kezdődött

Erős havazás kezdődött hétfőn kora délután Veszprém megyében, a hó a Bakonyban és Pápa térségében eléri a 6-7 centiméteres vastagságot. A megyét átszelő 8-as főút Herend és Városlőd térségében havas, másutt hókásás - mondta Soós Csaba. Közlése szerint hónedves a Veszprém-Pápa és a Veszprém-Győr közötti útszakasz is. A megye útjain 22 hóeltakarító gép dolgozik.

Tolna megye egész területén intenzív havazás kezdődött, északon, Tamási környékén már két-három centiméteres hó borítja az utakat, a közútkezelő 12 őrjáratos gépkocsiját munkába állították, sózzák a főútvonalakat. Juhász István közölte, hogy a megyében minden út járható, nincs fennakadás a közlekedésben. A mellékutakat, emelkedőket egyelőre salakkal szórják. Elmondta: egyelőre nem kritikus a helyzet, a hőmérséklet ugyanis fagypont alatt van, szél viszont nincs, így nem várható hófúvás. A hótakaró azonban feltehetően megmarad.

Átlós hóvonal

"A hóvonal átlósan szelte át Vas megyét" - tudta meg az Index Szakács Istvántól, a megyei közútkezelő ügyeletesétől. A megye északi, Győr-Moson-Sopron megyével határos részén hét centiméter hó esett, délen pedig van olyan térség, ahol egyetlen centiméter sem. A reggel kezdődött intenzív havazás egy óra után állt el. Az ügyeletes elmondta még, hogy a megyére vonatkozó előrejelzések szerint az elkövetkező órákban újabb havazás már nem lesz, a szél viszont feltámadhat, ami hófúvásokat okozhat a megye északi részén.

Hetvenkét óra tél
"Igazi tél várható a következő napokban" - nyilatkozta az Indexnek Németh Lajos meteorológus. Szerdáig sokfelé várható ismétlődő havazás, a hőmérséklet napközben is fagypont alatt marad. A nyugati országrészben a szél megélénkülhet, ami hófúvásokat okozhat. Szerda után enyhül az idő, a havazást havas eső, ónos eső, a déli országrészben eső váltja fel.

Tojásszállító az árokban

Csúszósakká váltak a havazás miatt Győr-Moson-Sopron megye útjai, emiatt több kisebb koccanás, árokba csúszás történt - közölte az MTI-vel hétfőn a megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense. Két kamion és egy személygépkocsi ütközött össze a Győrt Sopronnal összekötő 85-ös főúton Csorna térségében. Farádnál egy tojásszállító autó borult az árokba. Az M1-es autópálya Győr és Hegyeshalom közti szakaszán több külföldi és egy magyar rendszámú kocsi hagyta el a pályát és az árokban landolt. Személyi sérülés egyik esetben sem történt - mondta Kiss Imréné őrnagy.

A megyei közútkezelő kht. ügyeletén elmondták: a főutak burkolata hókásás, latyakos, a mellékutak havasak. A közútkezelő 22 gépe tisztítja az utakat, a reggeli órákig 240 tonna sót szórtak ki.

Síkosságmentesítő vásárolható

"Egy óra után már csak gyengén havazott Pest megyében" - mondja Balogh József, a közútkezelő ügyeletese. A hóréteg maximális vastagsága egy-két centiméter. Változó számú, - harminc-harmincöt-negyven - munkagép van kint az utakon. Kritikus hóhelyzet esetén hetven gépet tudnának mozgósítani, erre viszont valószínűleg nem lesz szükség. A megyei meteorológiai előrejelzés szerint sem újabb havazás, sem nagyobb erejű szél nem várható.

Budapesten délelőtt 9 óra előtt tíz perccel kezdődött havazás. "Hatvan téli célgéppel, elsősorban a hegyi és a fővárosból kivezető utakon, megkezdtük a síkosságmentesítést" - tájékoztatta az Indexet Szegedi Péter, a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Rt. szóvivője, aki a magánházak tulajdonosait, a házkezelőségeket arra kéri, hogy a balesetek elkerülése érdekében szórják a járdát. Hóeltakarítási eszközöket és síkosságmentesítő anyagokat az FKF Rt. hulladékudvaraiban és közönségszolgálati irodáiban lehet vásárolni.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Felfedeznéd Portugáliát?

Itt a remek alkalom, hogy megismerd. Beszámolók, fotók - böngéssz!