Vilma
-7 °C
4 °C

Bangkoki álométterem agrárpénzből

2001.02.20. 19:03
A royal vetőmagproject sikere és a thaiföldi piacra való betörés vágya vezérelte az akkor még Torgyán József vezette földművelési tárcát arra, hogy elsőként éppen Bangkokban nyisson közpénzből éttermet. Az ügyletet az utóbbi időben többször a figyelem középpontjába kerülő Agrármarketing Centrum irányította, amelynek közvetlen felügyeletét a Thaiföldre feltűnően sokat utazó, időközben lemondott Szabadi Béla államtitkár gyakorolta.
A földművelési tárca a thaiföldiek megkeresését követően, tavaly tavasszal utasította az Agrármarketing Centrumot (AMC) egy thai-magyar vegyes vállalat létrehozására - tájékoztatta az Indexet Vargha László, az AMC helyettes vezetője.

bor és pohár
A magyar élelmiszerek jó hírneve a cél
Az AMC úgynevezett tagi hitelként mintegy 18 millió forintot adott az általa alapított cégnek, az Agrárpiac-fejlesztési Kft.-nek, amelyet az 2001. április 30-ig köteles visszafizetni. A cég harminc százalékos tulajdonosi részt birtokol a bangkoki Budapest Éttermet működtető Budapest-Thai Company LTD-ben. A vegyes vállalat másik hetven százalékát a Roses Are Red thai részvénytársaság birtokolja.

Miért éppen Thaiföld?

Vargha elmondása szerint a thaiföldi megkeresés hátterében a thai és a magyar földművelési tárca között hosszú évek óta sikeresen futó, a magyar vetőmagok kinti meghonosítását célzó royal-project áll. Továbbá az az igény, hogy a thaiföldi mezőgazdasági termékeket itthon, a magyarokat pedig az ázsiai ország piacain népszerűsítsék.

A bangkoki étterem megnyitása csupán az első az Agrárpiac-fejlesztési Kft. tervei között: a jövőben a cég nagyszabású mezőgazdasági exportot kíván lebonyolítani Thaiföldre. Hogy miért éppen Thaiföldre esett a tárca választása, arról Bercsényi László, az AMC vezetője szerint inkább Torgyán Józsefet, a miniszteri utasítás kiadóját kellene megkérdezni.

A Bangkok legforgalmasabb főutcáján fekvő, hatvan fős étterem kialakítására 19 millió forintot költött az Agrárpiac-fejlesztési Kft. A magyar gasztronómia bemutatásán túl olyan helyi befektetőket céloz meg az étterem, akik elősegíthetik a mezőgazdasági termékek két ország közötti kereskedelmének megélénkülését - fejtette ki Varga. A helyszínt egyébként a thaiföldi magyar nagykövet ajánlására és garanciája mellett választották ki.

Oscar díjas szakácsok bevetése

Akadozik a magyar ételekhez feltétlenül szükséges nyersanyagok beszerzése
Az étterem színvonaláról a két Oscar-díjas magyar szakács és a magyar menedzsment gondoskodik. Az AMC helyettes vezetője a térségben természetes jelenségnek nevezte azt, hogy akadozik a magyar ételekhez feltétlenül szükséges nyersanyagok beszerzése; a különböző alapanyagok importja ugyanis engedélyhez kötött. Jelenleg 114 magyar termék - a libamájtól a szalámiig és a különféle magyar borokig - vár arra, hogy a bangkoki hatóságok engedélyezzék bevitelét.

A hét hónapja működő Budapest Étterem vezetésével állandó kapcsolatban álló Vargha László szerint az étterem kitűnő látogatottságnak örvend, napról-napra egyre ismertebb. A helyi sajtó tudósításain túl az étteremből befolyó összeget PR-tevékenységre fordítják: decemberben 30 ezer példányban, e hónapban 2500 példányban nyomtak különböző szóróanyagokat - mondta el Varga László.

Az új cél Európa

Bercsényi László, az AMC első embere az Indexnek elmondta, hogy a bangkoki étterem megnyitása csupán az első a sorban: a gazdasági tárca részvételével már folynak a megbeszélések további magyar éttermek megnyitásáról is. A célpont ezúttal Európa: Berlin, Brüsszel és Prága.

Kérdés Orbán Viktorhoz

Hétfőn Szalay Gábor szabaddemokrata képviselő a Budapest Étteremmel kapcsolatban a miniszterelnökhöz intézett kérdéseket. A honatya többek között arra szeretne választ kapni, miért tart fenn a magyar állam éttermet Thaiföldön, mennyi pénzbe került és kerül ez az országnak, milyen szerepet játszik az üzemeltetésben az Agrármarketing Centrum és mire fordítják az étterem bevételét.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.