Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

Lezárt utak, szünetelő kompközlekedés - árad a Tisza

2006.04.03. 13:06
Borsodban több út járhatatlan a Tisza és a Bodrog áradása miatt, itt másodfokú az árvízvédelmi készültség és számos kompjárat közlekedése szünetel. Szintén nem járnak a kompok Csongrádban, Karcag és Túrkeve között harmadfokú, Csongrád és Kunszentmárton között másodfokú a készültség, míg Kiskörénél kedden reggel éri el a vízállás a másodfokú készültségi szintet.

A Hortobágy-Berettyó jobb partján, Karcag és Túrkeve között harmadfokú, míg a Hármas-Körös jobb partján, a Csongrád-Kunszentmárton közötti szakaszon másodfokú árvízvédelmi készültség lépett életbe hétfőn - közölte a Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság védelemvezetője az MTI-vel.

Járhatatlan utak Borsodban

A Hernád, a Sajó és a Tisza áradása miatt több útszakaszt lezártak Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. A Hernád áradása miatt lezárták a Pere és Hernádszentandrás, valamint a Sajólád és Bőcs közötti útszakaszt. A Sajó áradása miatt Sajóöröst csak kerülővel lehet megközelíteni. A Tisza áradása miatt Ároktő és Tiszacsege között nem közlekedik a komp, de a révhez vezető úton sem lehet közlekedni, valamint a Zemplénagárdra és a Révleányvárra vezető utat is lezárták.

A Tisza vízállása hétfőn reggel Kiskörénél 686 centiméter volt, a másodfokú készültségi szintet, a 700 centimétert kedden éri el. A Közép-Tiszán az áradás napi üteme 15 centiméter körül várható, amely 900 centimétert meghaladó tetőzéseket eredményez.

Szabolcsban egy méterrel maradhat a rekord alatt a vízállás

Tartósan magas vízállás elleni védekezésre kell berendezkedni a Felső-Tisza mentén. A vízügyi előrejelzések szerint az árhullám egy méterrel marad el az eddig mért maximumtól. A felmérések szerint a töltések biztonsággal védhetők, de van néhány szakasz, amely különös figyelmet kíván. Így Vásárosnamény térségében 18 lakóházat védenek egy erősítendő nyúlgáttal, valamint a tavaly átadott új töltésre kell jobban ügyelni. Kisvarsányban 50 ház van az árterületen, felkészültek homokzsákos megvédésükre.

Tiszadobon még több mint két kilométeres szakasz megerősítése hiányzik. Itt az előrejelzések szerint 30-40 centiméterre megközelíti a víz a töltés koronáját, ezért két sor homokzsákkal erősítik meg azt. A Tisza magas vízállása miatt szünetel a kompközlekedés Csongrádnál, Mindszentnél és Szeged-Tápénál is. Csongrádon és Tápén dereglyével lehet átkelni, Mindszentnél nincs átkelési lehetőség.

Esőt várnak a Tisza vízgyűjtőjére

Persányi Miklós azt mondta, hogy a Duna és a Tisza vízgyűjtője felett nedves, hűvös levegőt jeleznek a meteorológusok. Varga Miklós, környezetvédelmi tárca helyettes államtitkára hozzátette, hogy ennek hatására 20-25 milliméter csapadék eshet, ami hétvégén éreztetheti a hatását, főként a Tiszán.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.