Ferenc, Olívia
-2 °C
4 °C

Melegeket toboroz a brit haditengerészet

2005.02.22. 16:32
Meleg férfiakat és nőket csábítana a seregbe a Brit Királyi Haditengerészet. A tengerészek stratégiai tanácsot kértek egy erre specializálódott melegjogi szervezettől. Bár a brit katonaságban öt éve "felszabadították" a homoszexuálisokat, csak kevés katona él a comingoutolás lehetőségével.

Öt évvel azután, hogy megszűnt a melegek katonai szolgálatát tiltó rendelkezés, a Brit Királyi Haditengerészet kifejezetten bátorítani kezdte a homoszexuális férfiakat és nőket, hogy lépjenek be a seregbe, adta hírül a Herald Tribune.

A tengerészet ígéretet tett, hogy a harcolni vágyó homoszexuálisok életét különböző engedményekkel könnyítik meg a seregben. A haditengerészet hétfőn a Stonewall melegszervezettől kért tanácsot, miként lehet melegeket toborozni és a sereg kötelékében tartani. A Stonewall eddig kilencven cégnek segített ilyen ügyekben. Tanácsukra a haditengerészek elsőként meleg magazinokban adnak fel toborzó hirdetéseket, közölte a tengerészet hétfőn.

Melegek felé nyit a katonaság

A melegeket célzó toborzóhadjárat a brit haditengerészet arculatváltására utal. 1999-ben európai bíróság mondta ki, hogy a melegek katonáskodását tiltó brit törvény alkalmas az emberi jogok megsértésre. A brit hadsereg egészen addig azonnal eltávolíthatta a soraiban "megbújó" melegeket, akiknek szexuális preferenciáira gyakran csak hosszú, megalázó nyomozás után derült fény.

2000-től a hadsereg engedélyezte, hogy homoszexuálisok is szolgálatba álljanak; azóta számos meleg és leszbikus brit katona járta meg Irakot.

"Azt kell mondjam, a bírósági szabályozás előtt sok kényelmetlenséget okozott a melegellenes rendelkezések végrehajtása a tiszteknek is" - mondta a Herald Tribune-nak egy homoszexuális tengerész hadnagy, Craig Jones, akit a sereg melegjogi ügyeinek kommunikációjával bíztak meg.

Bár egyelőre a haditengerészet az egyetlen katonai szerv, amely kifejezetten a homoszexuális munkaerőt kívánja megcélozni, a liberalizálódás a sereg egészét érinti. Tavaly ősztől kezdve meleg házaspárok is kérhetnek katonai szolgálati lakást azokban a lakónegyedekben, ahol korábban csak heteroszexuális katonák és családjaik élhettek.

A melegekre a brit hadseregben ugyanazok szexuális rendszabályok vonatkoznak, mint a heteroszexuálisokra: szolgálatban tilos az érintés, a csók és a szexuális utalások is tiltottak. Az 1999-es rendelkezés óta viszonylag kevés meleg férfi és nő élt a lehetőséggel, hogy nyíltan vállalja szexuális beállítottságát a seregben. A katonaság nem tartja nyilván a kötelékébe tartozó homoszexuálisok számát.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!