Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

Zárolták a mérgező tökmagolaj-kapszulákat

2004.03.19. 07:55
Felfüggesztette a tökmagolajat tartalmazó gyógyhatású termékek forgalmazását további intézkedésig az Országos Gyógyszerészeti Intézet - értesült a Népszabadság. A férfiak prosztatabetegségeire ajánlott készítményekben a megengedett határértéknél jóval többet találtak a hírhedt DDT-vel rokon dieldrin nevű anyagból.
Több mint három éve vizsgálja a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium növény- és talajvédelmi szolgálata a héj nélküli tökmag, illetve a belőle készült olajok szennyezettségét. A legutóbb vizsgált mintákban a szakemberek jelentős mennyiségű dieldrinmaradékot találtak.

Rovarölő van benne

Ezt követően a tökmagolajból készült gyógyhatású terméket, a Peponen kapszulát is megvizsgálták. Kiderült, hogy a kapszulában a megengedett határérték többszörösét találták a dieldrinből.

A tökmagolaj amúgy jó
A tökmag olaját nem csak szabadforgalmú gyógyszerként, de a népi gyógyászatban is gyakran alkalmazzák, sok előnyös, terápiás hatással rendelkezik. Gyógyászati szempontból a héjnélküli magvakból nyert olaj a legjelentősebb, ha élettani és orvosi szemszögből nézzük, a hideg sajtolással előkészített formája az első. A magban lévő zsírsavak koleszterin-csökkentő, érelmeszesedést lassító, agyi keringést javító hatással bírnak.

A kíméletes sajtolás útján forgalmazott tökmagolajat több téren is sikerrel használják az orvosok. Ezek az agyi keringés megfelelő állapotának megőrzése, a koleszterinszint csökkenése, a szívinfarktus megelőzése illetve a jóindulatú prosztata megnagyobbodás megelőzése és panaszainak enyhítése.

Ezt a rovarölő szert erősen mérgező (immunrendszert gyengítő, májat károsító) hatása miatt már 1968-ban kivonták a forgalomból Magyarországon. A mély gyökerű növények azonban a talaj alsóbb rétegeiben máig el nem bomlott maradványokat fölszívják. Így fordulhatott elő, hogy az agrártárca növény- és talajvédelmi szolgálata erősen szennyezettnek találta az általa vizsgált héj nélküli tökmagot és a belőle készített olajat, majd a kapszulákat.

Mérgezhetjük a salátát is

A gyógyszerészeti intézet vezetője a Népszabadságnak elmondta: nem valószínű, hogy bármelyik Peponent szedő férfi mérgező adag vegyszert fogyaszthatott volna, de további vizsgálatokat végeznek, és ha nem találnak semmi problémát, újra forgalmazható lesz a szer.

A főigazgató szerint ugyan ártalmasabb lehet a salátára locsolt olaj, mint a kapszula, egyelőre nincs információnk arról, hogy az utóbbi időben közkedveltté vált tökmagolaj fogyasztását is betiltották volna.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.