Előd
5 °C
12 °C

Sikeres gyerekkönyv szerző lett a halálraítélt

2000.11.30. 22:26
Kapcsolódó cikkek (1)
Stanley 'Tookie' Williams négyszeres gyilkos, 1981 óta ül a kaliforniai San Quentin fegyintézete halálraítélteknek fenntartott traktusában. A Los Angeles-i Crips utcai gang egykori rettegett vezetője a siralomházban elsajátította az írást és az olvasást, és gyermekkönyvek szerzőjeként vált ismertté.

A gyerekkönyvíró halálraítélt cellája 120 centiméter széles és nem egészen 3 méter hosszú. A helyiség egyetlen bútordarabja a vékony matraccal fedett acélpriccs. Stanley a matracot minden reggel felcsavarja, és ülőalkalmatosságnak használja. A fekvőhely így íróasztallá alakul át. A cella egyetlen luxus felszerelési tárgya egy kivénhedt írógép.

Life in Prison
Stanley Williams 1996 óta nyolc könyvet jelentetett meg. Ezekben Los Angeles South Central kerületének életéről ír, ahol a gyermekkorát töltötte, és ahol 17 évesen megalapította a Crips utcai bandát. Könyveiben óva inti fiatal olvasóit, nehogy drogokkal, fegyverekkel és utcai bandákkal keveredjenek kapcsolatba, és kéri őket, legalább tanuljanak az ő hibáiból. Leírja mindennapját az általa csak ketrecnek nevezett cellában, ír a barátja és a családja hiányáról illetve a bűncselekményei áldozataival szemben érzett lelkiismeretfurdalásról.

Tookie Williams a siralomházban más emberré lett, mondja Barbara Becnel, a könyvek társszerzője. A 46 éves Stanley sok gyereket megóvott attól, hogy gangek tagjai legyenek, és tönkretegyék az egész életüket. A két szerző egyébként egy internetes projektben is dolgozik 'Békét az utcákon' címmel, South Central, Dél-Afrika és Svájc veszélyeztetett fiataljai számára. Email és chatszobák útján egykori bandatagok is felveszik a kapcsolatot, és segítenek egymásnak feldolgozni a bűnözői múltat.

Winnie Mandela, az előző dél-afrikai elnök exfelesége tavaly felkereste Stanley Williams annak San Quentin-beli cellájában. A kétórás találkozót később mint kaliforniai uzatásának csúcspontját írta le. Mario Fehr svájci parlamenti képviselőt is úgy lenyűgözték a fogoly kivételes erőfeszítései az ifjúság megóvására. hogy Stanley Williamst a 2001-es Béke Nobeldíjra javasolta.

A halálraítélt író "Gangs and wanting to belong" (Gangek és a hozzájuk tartozás vágya) című könyvében leírja, hogy már hét évesen harcolni tanult, és gyorsan tagja lett egy utcai bandának. De a remélt "család" helyett ott csak problémákat, fájdalmat és gyászt talált. 1981-ban, erőszakos bűncselekménnyekkel eltöltött 10 év után, a Crips banda vezetőjeként négyszeres gyilkosság miatt bíróság elé állították, és halálra ítélték. Ő az élő bizonyíték arra, hogy az ember képes megváltozni - mondja Barbara Becnel.

Hetente kétszer egy órára keresheti fel Stanleyt a siralomházban. Ez alig elegendő arra, hogy a világ minden tájáról író fiatalok leveleit és emailjeit el tudják olvasni. Williams maga a fegyintézet szigorú előírásai miatt nem férhet hozzá számítógéphez.

Könyveivel a fegyenc már két irodalmi díjat is elnyert. Ma már egész napját az írásnak szenteli, a címére érkező sok pozitív levéltől sarkallva. Írnak neki fiatal olvasói, azok szülei, sőt még rendőrök is, akik egyöntetűen támogatják új életcéljában - ameddig az amerikai igazságszolgáltatás élni engedi.

Williams nem veszítette el a remény utolsó szikráját, a fellebbezési lehetőségeit még nem merítette ki teljesen.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.