Mária
-7 °C
3 °C

Terrorgyanú miatt figyelnek egy budapesti szállodát?

2005.02.09. 09:45
Több napja fokozott rendőri jelenlét tapasztalható az egyik, forgalmas helyen lévő budapesti szálloda környékén. A Népszava információi szerint feltételezhető, hogy egy terrorfenyegetéssel kapcsolatos bejelentés miatt miatt kapott a hotel különleges védelmet. A rendőrség szerint különleges védelemről nincs szó, pusztán fokozott ellenőrzést tartanak a kerületben.

Egyes nem hivatalos rendőrségi források szerint a budapesti szállodánál tapasztalható rendőri jelenlét szoros összefüggésben van azzal a romániai akcióval - amelynek magyarországi vonatkozásai voltak -, és amelyben nemrég hét arab személyt vettek őrizetbe terrorgyanúval.

Al-Kaida veszély?

A napokban az észak-moldvai Jászvárosban a román legfőbb ügyészség és a hírszerző szolgálat közös akciója során hét arabot tartóztattak le. A szolgálatok feltételezése szerint mindannyian kapcsolatban álltak az al-Kaidával. A Népszava értesülései szerint az ügynek magyarországi vonatkozásai is vannak, a részletekről azonban nincsenek információk.

Kozák László, a BRFK sajtószóvivője a napilapnak ugyanakkor tagadta a feltételezést, mint mondta, nem a szálloda környékén, hanem a kerületben van fokozott rendőri jelenlét. A Nemzetbiztonsági Hivatal illetékese a napilapnak nem tudott információval szolgálni az ügyről.

A rendőrség cáfol

Határozottan cáfolja a rendőrség a Reggelben megjelent hírt, mely szerint robbantásos merénylet készült egy budai szálloda ellen - jelenti a HavariaPress. A napilap állítása szerint Romániában 12 terrorista-gyanús személyt fogtak el, és ez kapcsolatban állhat egy amerikai érdekeltségű budai szálloda felrobbantásának előkészületeivel.

Németh Lajos, az Országos Rendőr-főkapitányság helyettes szóvivője a hírügynökségnek határozottan cáfolta a Reggel információit. Tájékoztatása szerint a rendőrségnek semmilyen fenyegetésről nincs tudomása, és a titkosszolgálatoktól sem kaptak ezirányú információt vagy feladatot. Kozák László, a BRFK szóvivője szerint a főkapitány fokozott ellenőrzést rendelt el az I. kerületben és a Déli Pályaudvar környékén, ezt vélhették többen a szálloda védelme érdekében hozott óvintézkedésnek.

Nem igazolódott a palesztin fogorvos elleni gyanú
Legutóbb Magyarországon Saleh Tayseer Budapesten élő palesztin fogorvos kapcsán merült fel terrorgyanú. Tayseert Móse Kacav izraeli elnök tavaly áprilisi látogatása előtt néhány órával vették őrizetbe a rendőrök terrorcselekmény előkészítésének gyanújával, a főügyészség azonban júniusban szabadlábra helyezte, szeptemberben pedig megszüntette az eljárást ellene. A feljelentés szerint a palesztin fogorvos 2003 végén robbanószer beszerzésére adott megbízást, és a cél egy zsidó múzeum elleni merényletet lett volna. Tayseer tagadta, hogy ismerte volna a gyanúsításban szereplő másik két embert, és ezt az állítást az eljárás során nem sikerült megcáfolni.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.