Mária
-6 °C
-2 °C

Fél év után szabadult a gyémántkereskedő

2004.05.10. 16:15
Fél évvel letartóztatása után szabadlábra helyezték Avraham Traub gyémántkereskedőt. Traubot az orosz rendőrség körözése alapján fogták el a magyar hatóságok, izraeli sajtójelentések szerint azonban nem sikerült rábizonyítani az illegális gyémántkereskedelmet. Gyémántipari források szerint Traub koncepciós eljárás áldozata volt.
Szabadlábra helyezték a hétvégén Avraham Traub izraeli gyémántkereskedőt a magyar hatóságok. Traubot tavaly október 9-én vették őrizetbe a Budapesten. Az Israel Diamond Exchange kereskedővállalat alelnökét illegális nyersgyémánt-kereskedelemmel vádolták az orosz hatóságok.

Szívbeteg lett

Egy az orosz hatóságokhoz közeli forrás szerint a nyomozók nem tudták bizonyítani a vádakat - írja a Haarec című izraeli napilap. A lap értesülései szerint Traubot végül egészségügyi okokból engedték szabadon. Gyémántipari források szerint a kereskedőt letartóztatása utolsó heteiben szívpanaszokkal kezelték egy budapesti klinikán.

Hatalmi harc

A Haarec gyémántipari forrásai szerint Traub a jelenlegi orosz vezetés és a Jelcin-éra kegyeltjei között zajló háború mellékcsatározásainak áldozata. Traub az előző rezsim kegyeltjeivel állt üzleti kapcsolatban, ezért vádolhatták meg a valóban tiltott, de felületesen ellenőrzött nyersgyémánt-kereskedelemben való részvétellel.

Traub 1998 óta nem léphet orosz földre - írja a Haarec.

Jelentős játékos

Traubot, bár családjában elsőként ő foglalkozott gyémántokkal, Izrael egyik legjelentősebb gyémántkereskedőjének tartják. Bár fiaival közösen üzemeltetett családi vállalkozása, az Avraham Traub Diamonds nem tartozik Izrael harminc legnagyobb kereskedőcége közé, jelentős játékosnak számít a gyémántpiacon - írja a Globes.

Munkatársai szerint Oroszország példát akar statuálni Traub elfogásával, bizonyítani akarják, hogy a jövőben komolyan veszik az eddig betartatlan szabályokat.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.