Hajnalka
-1 °C
15 °C

Per indult a halálos törökbálinti robbanás miatt

2005.10.20. 18:15
Összesen 15 millió forintot követelnek a Pyro-Technik Kft.-től, amelynek raktárában tavaly hatalmas robbanássorozat pusztított. Hárman meghaltak.

Megkezdődött a törökbálinti robbanással kapcsolatos kártérítési perek egyike a Pest Megyei Bíróságon csütörtökön. Hét magánszemély és a törökbálinti önkormányzat összesen mintegy 15 millió forintot követel a Pyro-Technik Kft.-től, amelynek telephelyén tavaly augusztus 5-én hatalmas robbanássorozat volt. A szerencsétlenség helyszínén három dolgozó vesztette életét.

Fotó: Barakonyi Szabolcs
Fotó: Barakonyi Szabolcs
A magánszemélyeknek a robbanás közelében volt a telkük, amelyen súlyosan megrongálódotak a házak, az ingóságok, gépjárművek, a kert. Az önkormányzat azért perel, mert a szerencsétlenség után kiadásai. Az alperes jogi képviselője a csütörtöki tárgyaláson azt kérte: a polgári pert függesszék fel az ügyben folyó büntetőeljárás lezárásáig, mert ott fog kiderülni, mi is történt valójában a kft. telephelyén.

A cég ügyvédje elmondta, hogy a Pyro-Technik minden rá vonatkozó előírást betartott, a detonáció helyszínén viszont olyan robbanóanyag-maradványokat találtak, amelyekkel a kft. nem is foglalkozott. Így alaposan feltételezhető, hogy a Pyro-Techniktől független, elháríthatatlan külső ok idézte elő a detonációt. A kft. szerint a károsultak ingatlanai szabálytalan módon, rossz helyre épültek.

Külső ok?

A felperesek jogi képviselője ugyanakkor arra mutatott rá, hogy a károsultak ingatlanainak esetleges szabálytalanságai legfeljebb a kártérítés mértékét csökkenthetik, azt pedig bizonyítania kellene az alperesnek, hogy rajta kívül álló elháríthatatlan ok vezetett a robbanáshoz.

Az ügyben több ember halálát okozó foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés és robbanóanyaggal visszaélés miatt tavaly indult nyomozás. A négy gyanúsított között vannak a cég volt vezetői is.

A Pest Megyei Bíróság decemberre elnapolta a tárgyalást. A bíró nem zárta ki, hogy közbenső ítélettel előbb csak a kártérítés jogalapjáról dönt, és a kártérítés összegszerűségét majd csak akkor fogja vizsgálni, ha a keresetnek megfelelő jogerős döntés születik a jogalap kérdésében. A nyomozásban nem zárták ki az idegenkezűséget sem.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.