Zelma, Rajmund
-7 °C
-3 °C

Columbo megkéseléséért próbáltak bosszút állni Ráczékon

2005.08.25. 17:20
Cigány családok közti leszámolás helyszíne volt szerdán Törökszentmiklós. Bosszú, lövöldözés, robbantás. Helyszínen járt riporterünk és megkérdezte a két család tagjait, mi történt.
Nézze meg a képeket!

A hír: Egy ember meghalt és húszan megsérültek, amikor Törökszentmiklóson egy verekedés során két család tagjai támadtak egymásra. A rendőrség ellenőrző pontokat állított fel a városban.

Azt, hogy mi történt Törökszentmiklóson, alább próbáljuk meg rekonstruálni. A történet állításait nem tudjuk bizonyítani, azok kizárólag a leszámolásban részt vevők álláspontjait tükrözik.

A szerda késő délutáni leszámolás színhelyén csütörtökön már csak féltucat helyszínelő és három polgárőr vizsgálódott. A kézigránát nyomott hagyott a kőúton, és a fákon.

Ráczék

A robbanástól ötven méterre egy lakkozott, új fakerítésű sarokházban laknak Ráczék. Őket támadta meg az ellenséges család. A házban, a verendán hat fiatalember, mintha őrködnének. Egyikük belekezdene a szerdai események elmesélésébe, de ekkor a többiek odasietnek, és bizalmatlanul közlik, fogalmuk sincs mi történt, ők nem is voltak a helyszínen. A családfő, Antal, a rendőrségen van.

A szemközti boltban találkozom egy másik családtaggal. A nő azt mondja, még neki sem mond senki semmit, majd hozzáteszi, vannak olyanok, akik nem akarják a helyi kiskirályt szolgálni. A helyi kiskirály beceneve Columbo.

Columbóék

Columbóról a törökszentmiklósiak úgy tartják, hogy lányok futtatásából származik jövedelme. Állítólag a placc miatt tart a háború a két család között.

A településen köztudott, hogy Columbót három hete a Ráczék 4-es úton álló kocsmája előtt megkéselték. "Többen körülállták és nagyon megszurkálták", állítólag ennek a folytatása volt a szerdai csetepaté. A Ráczék szomszédságában dolgozó férfi azt állítja, hogy Rácz a múlt héten Pesten járt, és fegyvereket vásárolt.

A Ráczék házától légvonalban 500 méterre, a 4-es főút másik oldalán, a putrisoron élnek Columbo rokonai. Az ottani közértből éppen ottjártamkor lépett ki Columbo egyik testvére, egy kislány, aki szerdán jelen volt az összecsapásnál.

"Bárkit legyőzünk"

A tizenkét év körüli E. rettenetesen büszke bátyjára, és arra, hogy a család férfijai a településen a legerősebbek. "Mi vagyunk a főnökök" - veti oda. "Nekünk nincsenek fegyvereink, puszta kézzel bárkit legyőzünk" - mondja.

Puszta kézzel támadták meg szerdán Ráczékat is, azok ugyanis néhány órával azelőtt három autóval megtámadták Columbo édesanyját, állítja a kislány. Columbo a Balatonnál nyaral, de a hirtelenjében összecsődített família, így is közel 50 tagja elvonult Ráczékhoz.

"Nem ezt akartuk, csak megijeszteni őket" - mondta a lány, aki szerint jöttükre a házból egy pisztollyal kirontott az egyik Rácz-fiú, és "nem számított neki, hogy gyerek vagy bárki" van ott, lövöldözni kezdett rájuk, majd közéjük dobta a kézigránátot.

"Mint a háború"

Kaposvári kishercegek
Egy férfit őrizetbe vettek szerdán késő este a kaposvári plázában, miután az egyik ottani szórakozóhelyen összecsaptak a éjszakai élet helyi figurái, hogy eldöntsék, ki a király Kaposváron. A vita két család ifjai között robbant ki, egy embert megszúrtak. Bővebben> >

A kislány szerint a lövöldözésre sivalkodás támadt, futni kezdtek, de a kézigránát így is többüket megsebesítette. Őt a mögötte lévő nő mentette meg, akiben viszont hatalmas roncsolást végzett a gránát. A kislány húgának "vassal fogták össze a szétment bokáját", mielőtt a mentőbe tették, mondja, majd a környéken arra járó szomszédok érdeklődésére ezt elismételi még háromszor. Úgy tudja, hogy a lövések többeket eltaláltak, volt, akinek négy golyót számláltak össze a testében.

Azt is megtudjuk, hogy a halálos sérülést szerzett férfi nem helyi, és csak az előző nap érkezett meg Törökszentmiklósra meglátogatni az unokáit. "Nagyon nagy csapás, mint a háború" - mondta a kislány. Az egyik férfi szerint a történetnek még biztos, hogy nincs vége.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.