Melinda, Vivien
2 °C
8 °C

Villám csapott a Tu-154-esbe

2006.08.23. 06:33
A hivatalos jelentés szerint a kedden lezuhant orosz gép zivatarfrontba került, villámcsapás érte, majd kigyulladt. A feketedobozokat egyelőre nem találják.

Villámcsapás érte a kelet-ukrajnai Donyeck közelében kedden lezuhant Tu-154 típusú orosz utasszállító repülőgépet a katasztrófát megelőző percekben - közölte az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma.

A tárca szóvivője szerint a Pulkovói Légitársaságnak a fekete-tengeri Anapa üdülőhelyről Szentpétervárra tartó repülőgépe zivatarfrontba került, a gépet villámcsapás érte, majd 10-11 ezer méteres magasságból lezuhant és kigyulladt. A gép személyzete a katasztrófát megelőző percekben négyszer is vészjelzést adott le.


Tekintse meg képeinket!

A katasztrófa helyszínére kedd este Moszvkából megérkezett a minisztérium első mentőalakulata, hogy bekapcsolódjon az ukrán hatóságok által megkezdett mentési munkálatokba. A repülési adatokat rögzítő feketedobozokat továbbra sem találták meg; a kutatást nehezíti, hogy a repülőgép mocsaras területen zuhant le.

Anapába megérkezett az áldozatok hozzátartozóinak első csoportja is, amely autóbusszal indul majd a tragédia helyszínére a szerencsétlenül járt utasok azonosítása végett.

Vlagyimir Putyin orosz elnök rendeletben csütörtökre nemzeti gyászt hirdetett ki, Viktor Juscsenko ukrán elnök pedig a szerdai napot nyilvánította gyásznappá.

Tupoljev Tu-154
Közepes hatótávolságú, három sugárhajtóműves utasszállító repülőgép, 1968 október 4-én repült először, 1972-ben állt forgalomba, legnagyobb számban az Aeroflot használta, a Szovjetúnió felbomlása után főként belföldi utakra. A sok típusmódosítást megélt gép utolsó példánya 2006-ban gurult ki a gyárból. A baleseti statisztikák tekintetében nem festhető túl pozitív kép a géptípusról, bár sok esetben emberi mulasztás és nem technikai hiba okozta a Tu-154-esek baleseteit. Az orosz légitársaságokon kívül többek között magyar, kínai, kubai, ukrán, koreai, bulgár, líbiai, szíriai, szlovák zászló alatt repültek. A gép 48 méter hosszú, 53 tonnás és 950 km/órás a maximális sebessége. Körülbelül 180 utast tud szállítani, utazó magassága 12,1 kilométer, tele kerozintartályokkal 6600 kilométeres távolságra tud repülni.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!