Irén, Írisz
6 °C
16 °C

Vészesen terjed a madárinfluenza Törökországban

2006.01.10. 16:39
Törökországban öt új madáráinfluenzás beteget regisztráltak kedden. A vírus jelen van már az ország keleti, északi és középső részén, a hatóságok próbálják megfékezni a további terjedést.

Az újabb öt madárinfluenzás fertőzést a középső országrészben fekvő Sivas tartományban, és Törökország délnyugati részén, az Égei-tenger mellékén regisztrálták, jelentették helyi hírügynökségek.

A CNN Türk tévécsatorna beszámolója szerint egy újabb fertőzést a Sivas tartományban madárinfluenza gyanúja miatt megvizsgált nyolc ember egyikénél mutatták ki a laboratóriumi vizsgálatok.

Kusadasi nyaralóhelyen madárinfluenzára utaló tünetekkel szállítottak kórházba egy hároméves kisfiút, aki állítólag egy beteg tyúkkal játszadozott korábban. A délnyugati tartomány székhelyén, Aydinban egy anya és kétéves fia, valamint egy 15 éves kamasz fiú került hasonló okból kórházba, jelentette a félhivatalos Anadolu hírügynökség. A páciensek szervezetéből vett vérmintákat Isztambulba küldték laboratóriumi kivizsgálásra, az eredmény legkorábban három nap múlva várható. A helyi hatóságok elővigyázatosságból elrendelték az összes házi szárnyas leölését.

A lakosság óvatlan

Úgy tűnik, hogy a madárinfluenza törökországi áldozatai mind közvetlenül szárnyasoktól kapták el a betegséget, közölte az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO) a törökországi helyzetet vizsgáló szakértői bizottsága hétfőn Dogubayazitban, eloszlatva azt a félelmet, hogy a gyakran halálos betegség esetleg emberről emberre terjed. Guanael Rodier, a WHO tisztségviselője azonban figyelmeztetett: minden egyes humán megbetegedéssel nő annak veszélye, hogy kialakul a vírus emberről emberre terjedő mutációja.

Az iráni határhoz közeli Dogubayazit faluban nemrégiben három kamaszkorú testvér halt meg a madárinfluenza emberre is veszélyes változatában. A vírus megállítására törekvő hatóságoknak problémát okoz, hogy a lakosság nem működik együtt a megelőzésben.

„Nem értesítettem a hatóságokat a madaraimról. Miért is kéne?” – tette fel a kérdést egy asszony, aki a vírus kitörésének központjában Dogubayazitban él. „Az én tyúkjaim nem betegek, nem engedtem ki őket a szabadba” – tette hozzá.

A BBC tudósítása szerint Törökország keleti, északi és középső részén is megjelent már a vírus H5N1 emberre is veszélyes változata, azonban emberről emberre terjedő jeleknek még nem bukkantak nyomára, mondták egészségügyi szakértők. Jelenleg 45 embert vizsgálnak fertőzés gyanújával.

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.