Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

Bútorok zárták el a menekülési útvonalat

2006.08.25. 14:46
Még mindig nem tudni, mi is vezetett három hete a Műszaki Egyetem alagsorában működő lőtéri tűzben a három tűzoltó halálához, de azt már tudni, hogy apróbb hiányosságokat találtak. Például nem volt a lőtérre tűzoltási terv, és a lőtér megközelítését néhány, selejtezésre váró bútor akadályozta, így a menekülési útvonalak akadályoztatva voltak.

Lezárult a műegyetemi tűzzel kapcsolatos egyik vizsgálat, de hitelt érdemlően továbbra sem tudni, mi okozta a lőtéren keletkezett tüzet és a három tűzoltó halálát

A Fővárosi Tűzoltóparancsnokság vizsgálata apróbb hiányosságokat tárt fel, de a lőtéren alapvetően minden megfelelően működött - állítja a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság parancsnok-helyettese. A vizsgálat arra irányult, hogy a Műszaki Egyetemen az épület tűzvédelme megfelelő volt-e, különös tekintettel az alagsori lőtér létesítésére, engedélyezésére és üzemeltetésére.

Mi történt?
Augusztus 8-án kigyulladt a Budapesti Műszaki Egyetem pincéjében található lőtér. A balesetben három tűzoltó meghalt, heten füstmérgezést kaptak. A kimentett gyakorlatozó civilek állítólag szabálytalanul, AK-47-es gépfegyverekkel lőttek a zárt lőtéren. A lőtér vezetője szerint minden szabályosan történt.

A vizsgálat megállapította, hogy a Műegyetem sokféle tűzvédelmi osztályba sorolt belső létesítményeire a tűzoltási tervek ugyan megvoltak, a lőtér azonban nem tartozott a tűzveszélyes kategóriába, ezért nem is készült tűzoltási terv. A parancsnok-helyettes tájékoztatása szerint az elmúlt öt évben húsz ellenőrzést tartottak az egyetem területén, de kirívó hiányosságokat nem találtak.

A lőtéren alapvetően minden megfelelően, a szükséges engedélyek birtokában működött, hiányosságokat csak abban találtak, hogy a lőtér megközelítését néhány, selejtezésre váró bútor akadályozta, így a menekülési útvonalak "akadályoztatva voltak" - mondta Erdős Antal.


Tekintse meg k�peinket!

Az ezredes közölte azt is: lőterek, lőfalak kialakításával kapcsolatban nincs műszaki követelmény, ezért az erre vonatkozó jogszabályt meg kell alkotni. Abban az esetben, ha egy lőteret pincében üzemeltetnek, akkor biztonsági világítással, gépesített füstelvezető-rendszerrel kell felszerelni, a menekülési útvonalat is tartalmazó területi alaprajzot a biztonságos mentés érdekében megfelelő helyre kell elhelyezni.

Hozzáfűzte, minden egyetemen és főiskolán megvizsgálják a pincerendszert, hogy az oktatással szorosan nem összefüggésben lévő helyiségek rendeltetése indokolt és szakszerű-e. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a tűzoltás, a mentés végrehajtásának szakszerűségét, a parancsnoki tevékenységet, valamint a halálesetek, sérülések okait és körülményeit, illetve az állomány kiképzettségének, felkészültségének fokát vizsgálja.

A fővárosi tuzoltóság a vizsgálatának egyik eredményét átadta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságnak, de a hatósági tűzvizsgálat még tart, annak eredménye várhatóan szeptember első hetére készül el, tette hozzá Erdős Antal ezredes.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Felfedeznéd Portugáliát?

Itt a remek alkalom, hogy megismerd. Beszámolók, fotók - böngéssz!