Zelma, Rajmund
-10 °C
-3 °C

Saját veséjét árulja egy újvidéki házaspár

2002.01.06. 17:20
Kapcsolódó cikkek (1)
"Gondozatlan gyermekek" jeligével egy újvidéki hetilap oldalain már jóideje szerepel egy hirdetés, amelyben emberi vesét ajánlanak fel eladásra. Az emberi szervek eladása Jugoszláviában törvénybe ütközik.
A Gradjanski List című újvidéki napilap kiderítette, hogy egy 38 éves asszony, illetve három évvel idősebb férje adná el egy-egy veséjét, hogy ezzel biztosítsa a kétgyermekes család megélhetését.

Fiaik jövője miatt vállalnák a kockázatos műtétet

"Fizetésünkből alig futja a legalapvetőbb szükségletekre. Nem várhatunk tovább, normális életet kell biztosítanunk fiainknak. Az egyik most végzi az általános iskolát, a másik középiskolás" - hangzik a magyarázat. Az asszony és férje abban bízik, hogy a kockázatos műtétek révén, amelyeknek nyomán mindegyiküknek a megmaradó egyetlen veséjével kell élnie, jelentős összegre tehetnek szert. Névtelenül nyilatkoznak, mert tudják, hogy az emberi szervek eladása Jugoszláviában törvénybe ütközik.

A hirdetésre egyelőre senki sem jelentkezett, de reménykednek abban, hogy előbb-utóbb vevőre találnak, mert tudják, hogy sokan várnak veseátültetésre - írja az újvidéki lap.

Jugoszláviában még nincs szervbank

Jovan Obradovic, az újvidéki klinikai központ transzplantációs osztály vezetője leszögezte, hogy Jugoszlávia tilos a szervátültetés élő emberből, kivéve, ha rokonokról van szó. Az országban még nem jegyeztek fel olyan esetet, hogy bárki is eladta volna valamely testrészét - mondja. Obradovic szerint Jugoszláviában a fejlett országokhoz hasonlóan "szervbankot" kellene létrehozni, és szükség lenne egy olyan törvény meghozatalára, amely lehetővé tenné az emberi szervek átvételét az elhalálozott donoroktól.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!