Ferenc, Olívia
-2 °C
4 °C

Nyolcvanmilliárdos bankrablást akadályoztak meg

2005.03.17. 11:53
220 millió fontot akartak elrabolni egy japán bank londoni fiókjából, de a Scotland Yard tetten érte az elkövetőket. A bűnözők számítógépes szakértői forradalmasították a bankrablást: keyloggert telepítettek az ügyfelek gépére, így könnyen hozzáférhettek a bankszámlák adataihoz és a felhasználói jelszókhoz.

A bűnözés történetének valószínűleg legnagyobb nemzetközi számítógépes bankrablását akadályozta meg a Scotland Yard. Egy Sumitomo Mitsui japán bank londoni fiókjából 220 millió (csaknem 78,5 milliárd forintot) fontot próbáltak távirányításos módszerrel leszívni, közölte a rendőrség csütörtökön.

Az eddigi legnagyobb hagyományos bankrablásnál ennek az összegnek a 10 százalékát vitték el. A hatóságok az IRA északír katolikus milícia számlájára írják a bűncselekményt, amely 2004 karácsonya előtt történt egy belfasti bankban.

Keyloggerrel lopták az adatot

A most leleplezett bűnözőcsoportnak dolgozó számítógépes szakértők olyan programot telepítettek a Sumitomo bank rendszerébe, amely minden egyes leütést rögzített a bankhoz bejelentkező ügyfelek számítógépeinek billentyűzetén. Ebből a program ki tudta szűrni az egyes bankszámlák adatait és az ügyfelek jelszavait, vagyis közvetlen hozzáférést adott a betétesek pénzéhez.

A tavaly október óta figyelt bűnszövetkezet világszerte tíz olyan számlát nyitott, amelyre a Sumitomo londoni fiókjából ellopott milliókat átirányították volna. A rendőrség akkor lépett közbe, amikor az internetes bankrablók az első tranzakció végrehajtására készültek Izraelben. Egy 32 éves férfit akkor érték tetten, amikor éppen 13,9 millió fontot akart leemelni a Sumitomo bankban vezetett számlákról.

Nem igényli a közreműködést

A londoni rendőrség National Hi-Tech Crime Unit nevű osztagát éppen az ilyen jellegű bűncselekmények felderítésére hozták létre 2001-ben.

A most leleplezett módszer technikai szempontból jelentős előrelépés, ugyanis nem igényli a banki ügyfelek közreműködését. Eddig az volt a legelterjedtebb módszer, hogy a csalók a bankok nevében kiküldött e-mailben adatbázis-frissítés címén arra próbálták rávenni az ügyfeleket, hogy közöljék banki adataikat.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.