Auguszta
5 °C
22 °C

Jeges balesetek, országos melegedés

2003.01.03. 13:40
Délutánra a hőmérséklet emelkedésével az ország szinte minden területén jól járhatóak lesznek az utak, elolvad a jég. A hirtelen jött tavasz azonban nem lesz hosszú életű, mert vasárnap újra fagypont alatt lesz a hőmérséklet, sőt havazásra és hózáporokra számíthatunk.
Jeges útburkolat fogadta az autósokat péntek reggel Nógrád, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér és Pest megyében, valamint a Jászságban, ahol ónos, majd havas eső esett, illetve a pára ráfagyott az utakra - tájékoztatta az MTI-t az Útinform.

Halálos baleset

A síkos utakon több koccanásos baleset is történt. A 6-os főúton Ercsi térségében, az 1-es főúton Bicske és Budaörs között, továbbá a 63-as főúton Székesfehérvár és Aba között több helyen is egymásba csúsztak a járművek, de személyi sérülés nem történt.

Aba északi határában péntek reggel irányonként váltakozva haladt a forgalom, jelentős volt a torlódás. A 4-es főúton Abonynál felborult egy furgon, s a műszaki mentés alatt fél szélességben lezárták az utat. Rendőri irányítással araszoltak ezen a szakaszon a járművek.

A csúszós út halálos kimenetelű balesetet okozott a 42-es úton, Hajdú-Bihar megyében - jelentette a HavariaPress. Földes közelében előbb egy német rendszámú autó csúszott az árokba, majd két percre rá egy román rendszámú gépkocsi csúszott meg ugyanott, és csapódott az először balesetet szenvedett járműnek. A másodszor megcsúszott autó utasa, egy nő azonnal meghalt, három másik embert súlyos sérülésekkel szállítottak kórházba. A hírügynökség úgy tudja, mindkét kocsiban román állampolgárok utaztak. Jelenleg is tart a helyszínelés és a műszaki mentés.

Száz baleset Borsodban

Jégpályává változtatta a borsodi utakat az ónos eső és csaknem száz koccanásos baleset történt péntek délelőtt a megyében, szerencsére nem volt súlyos sérülés, az anyagi kár viszont jelentős.

A koccanó autósok többségének sikerült megegyezniük a helyszínen, de például Miskolcon a felelősségi kérdést tisztázó autótulajdonosok vitája közben további négy jármű csúszott bele a gépkocsikba.

Miskolc központjában egy megcsúszott autóbusz egy üzlet kirakatában állt Meg.

Bodnár Attila, az Országos Mentőszolgálat miskolci megyei ügyeletének vezetője arról számolt be, hogy a megyeszékhelyen és több településen főként a járdákon, lépcsőkön elesett gyalogosokat szállítottak be végtag- és fejsérülésekkel kórházba.

A jegesedés miatt különösen lelassult a forgalom Pest megyében Szentendre, Dunakeszi, Dabas környékén, Fejér megye nagy részén és a Balaton-felvidéken a fő- és mellékutakon. Gondot okozott az ónos és havas eső a Jászság útjain is. A jeges útszakaszokon a szórógépek pénteken kora reggeltől folyamatosan dolgoztak.

Időjárás

A meteorológusok szerint pénteken a késő délelőtti órákra mindenhol megszűnik a síkosság, mivel a hőmérséklet az ország egész területén gyorsan emelkedik.

Pénteken 8-9 fokig emelkedik a hőmérséklet, de szombaton a szórványos esőt követően estétől erős széllel hideg levegő érkezik. Vasárnap keleten számíthatunk havazásra, máshol rövid hózáporok lehetnek. Hétfőn és kedden kemény hajnali fagyokra kell készülni.

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.