Gábor, Karina, Ders
8 °C
20 °C

Vadászati tilalmat vezettek be Magyarországon

2006.01.13. 18:04
Nógrád megyében teljes tilalom van a társas nagyvadvadászatokra, és az ország többi megyéjében is csak engedéllyel foghatnak puskát a vadászok.

A Nógrád megyében történt csütörtöki vadászbaleset után a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) közleményben jelentette be, hogy vadászati tilalmat vezetett be.

"Az egyre szaporodó vadászbalesetek miatt döntöttünk a tilalom bevezetése mellett" - mondta az Indexnek Dékány András, az FVM sajtófőnöke. Ezek a halálesetek azért következtek be, mert a törvényben lefektetett balesetvédelmi előírásokat figyelmen kívül hagyták, az emberi gondatlanság egyértelműen megállapítható.

A minisztérium a csütörtöki halálos baleset vizsgálatának lezárásáig azonnal felfüggeszti Nógrád megyében a társas nagyvadvadászatokat. Az ország többi megyéjében további intézkedésig csak az illetékes vadászati hatóságok külön engedélyével és ellenőrzésével tarthatnak vadászatot a társaságok, mondta Dékány.

Lélektani szerep

A legutóbbi eset adta az utolsó lökést az intézkedés bevezetésére. A vadászatok kezdetén a vadászvezető minden esetben eligazítást tart a vadászatról, majd minden résztvevővel aláírat egy nyilatkozatot, hogy saját felelősségére vesz részt a programon. A megszaporodott halálos balesetek ennek ellenére felvetik az emberi felelősség kérdését is.

Ezért a FVM kötelező balesetvédelmi oktatást rendelt el a vadászvezetőknek. Az oktatást a vadászati hatóságok szervezik. "Ennek inkább lélektani szerepe van. Ha lezuhan egy helikopter, akkor az összes járművet ellenőrizni szokták a hatóságok. Ebben az esetben most mi is így teszünk" - világított rá az intézkedések szükségességére Dékány András.

"Az intézkedést egyeztettük a vadásztársaságokkal, amelyek helyeselték a döntést. A vadászok érdeke is, hogy ezek az esetek minél hamarabb megszűnjenek. Balesetek persze mindenhol előfordulhatnak, de például Nógrád megyében az elmúlt négy hónapban ez már a harmadik halálos eset, ahol a vadak helyett a vadászt lőtték le " - mondta Dékány.

Csak ellenőrrel

Az ország többi megyéjében tarthatnak vadászatokat, de be kell jelenteni őket a megyei hatóságoknál, amelyek a társaságok indoklásai alapján eldöntik, hogy adnak-e engedélyt. Ha igen, akkor is csak egy ellenőr jelenlétében lehet megtartani a vadászatot, mondta Dékány András.

A vadászati tilalomról megkérdeztük az Országos Magyar Vadászkamara Nógrád megyei titkárát, Hajas Pétert, aki az Indextől értesült az FVM közleményéről, ezért még nem tudott nyilatkozni az ügyben.

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.