Auguszta
5 °C
22 °C

Törvénysértő a vakáció

2004.06.12. 10:00
Bár a tanév hivatalosan június 15-éig tart, több iskolában már tegnap felkerült a táblára a Vakáció!! v betűje, és véget is ért a tanítás. Az Oktatási Minisztérium szerint ez valójában törvénysértő, de a tárcához emiatt nem érkezett bejelentés, írja a Magyar Hírlap.
A közoktatási törvény és az idei tanév rendjéről kiadott miniszteri rendelet szerint idén június 15-éig, azaz keddig tart a tanítás. A tanév rendjében foglaltak minden iskolára kötelezőek. Éppen ezért hivatalosan kedden még legalább három órát meg kell tartani az iskolákban, ami lehet sportfoglalkozás, beszélgetés vagy akár egy városi séta is, mondta a Magyar Hírlapnak Sípos János, az Oktatási Minisztérium közoktatási helyettes államtitkára.

Életszerűbb a pénteki zárás

Vannak azonban iskolák, amelyekben már pénteken befejezték a tanítást, és a diákoknak már csak a bizonyítványosztásra kell bemenniük. Az egyik ilyen budapesti intézményben a Magyar Hírlapnak azt mondták, teljesen életszerűtlennek tartották, hogy a hétvége után még két napra berendeljék a diákokat, és a szülőknek is gondot jelent, hogy a hét közepétől kell gondoskodniuk gyermekeiek felügyeletéről. Az iskolában hétfőn és kedden papíron ugyan még tanítanak, de csak azok a diákok lesznek bent, akik vizsgáznak. Az iskola egy munkatársa elmondta, annak érdekében, hogy az előírt 182 tanítási nap meglegyen, az utolsó időben szombaton tartottak órákat a gyerekeknek.

Bejelentés nem érkezett

Az OM-hez nem érkezett bejelentés amiatt, hogy egyes iskolákban korábban fejezik be a tanévet, közölte Szántó Gabriella. A tárca szóvivője elmondta, az iskoláknak az éves munkatervükben is fel kellett tüntetniük, ha előbb akarják befejezni a tanévet, de elképzelhető, hogy a törvénysértő helyzet nem tűnt fel az intézmény fennatartójának. A Magyar Hírlap szerint a tanításmentes hétfőt és keddet nem kérik majd számon.

Tervezi már nyaralását?

Segítünk! Válasszon célpontot nyárra útjaink közül! Tengerparti apartmanok előfoglalási kedvezménnyel!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.