Aladár, Álmos
-1 °C
9 °C

Túl erősen adott a Vatikáni Rádió

2005.05.09. 23:44
Egy római bíróság bűnösnek találta a Vatikáni Rádió egy vezetőjét és egy bíborost az egyházi állam rádióadójának túlzott teljesítménye miatt.

Roberto Tucci bíborost, a rádióállomás igazgató bizottságának vezetőjét és Pasquale Borgomeo tiszteletest, az adó főigazgatóját 10 napi elzárásra ítélte a bíróság - közölte hétfőn Federico Lombardi, a Vatikáni Rádió műsorigazgatója.

Az ítélet végrehajtását a bíró felfüggesztette. Ez a kedvezmény minden, csekély mértékű büntetésre ítélt vádlottnak jár Olaszországban, aki első alkalommal kerül bíróság elé.

A másfél éve kezdődött per harmadik vádlottját, a rádióadó műszaki vezetőjét, fölmentette a bíróság. Az ügyészség azt állította, hogy a vatikáni illetékesek megsértik az elektromágneses műsorszórásra vonatkozó szigorú olasz előírásokat.

A Vatikán szerint megalapozatlan az ítélet

Egy fogyasztóvédelmi szervezet képviselője a per során azt állította, hogy a Cesanóban lévő adótorony körzetében élő emberek villanykörtével is képesek hallgatni a Vatikán adását, olyan erős az elektromágneses sugárzás. Egyúttal reményét fejezte ki, hogy a Vatikán a lakott területtől távolabb helyezteti át az adótornyot.

Hétfőn este kiadott közleményében a Vatikáni Rádió "mind a jogok, mind a tények vonatkozásában egyértelműen megalapozatlannak" minősítette a római bíróság ítéletét, azt állítva, hogy az adó gondosan betartja az olasz törvényekben megszabott sugárzási határértékeket.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.