Mária
-6 °C
-2 °C

Bűnösnek találták a csecsemőverő nővért

2002.05.29. 13:51
Nem jogerősen tíz hónap fogházbüntetésre ítélte és három évre eltiltotta az ápolónői foglalkozástól szerdán a Szegedi Városi Bíróság azt az ápolónőt, akit azzal vádoltak, hogy a gondjaira bízott másfél hónapos csecsemőnek súlyos sérüléseket okozott. A gyerek arcán négy helyen zúzódásokat találtak, eltört a bal karja, valamint megrepedt a jobb lábszára is.
A Szegedi Városi Bíróság bűnösnek találta a 27 éves Nacsa Szilviát foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségében, ugyanakkor a kiszabott szabadságvesztés végrehajtását két évre felfüggesztette.

"Megengedettnél durvábban" bánt a csecsemőnél

Nacsa Szilvia a szegedi önkormányzat gyermekkórházában dolgozott gyermekápolóként. 2001. június 12-én került a kórházba alultápláltság és nem megfelelő fejlődés miatt egy másfél hónapos kislány. A kórteremben, ahol a gyermeket elhelyezték, Nacsa Szilvia feladata volt a szakápolói feladatok ellátása: a gyermekek etetése, öltöztetése, vetkőztetése.

A vádirat szerint az ápolónő megszegte foglalkozásának szabályait, amikor a csecsemő ellátása során a megengedettnél durvábban bánt a másfél hónapos csecsemővel. Ezzel összefüggésben a csecsemő arcán négy helyen zúzódást szenvedett el, valamint eltört bal alkarja és megrepedt jobb lábszára. A sérülések tényleges gyógytartama négy-hat hét volt, a csecsemő súlyos egészségkárosodást nem szenvedett.

A nővér fellebbezett az ítélet ellen

A kirendelt igazságügyi szakértő szerint a sérülések erős megragadással, megcsavarással, feszítéssel keletkeztek a csecsemőn. A szakértő kizárta, hogy a sérüléseket a csecsemő önmaga okozhatta volna.

A bíróság bizonyítottnak látta, hogy az ápolónő okozta a csecsemő sérüléseit; a vétség elkövetését 2-12 hónap fogházbüntetéssel rendeli a törvény büntetni, az ügyben a középértéktől való eltérést az indokolta, hogy a bíróság bizonyítottnak látta a súlyos elkövetést. Az ítélet nem jogerős, vádlott és védője felmentésért fellebbezett, az ügyész tudomásul vette az ítéletet.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.