Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

Már harminchat vérhasgyanús beteg Tiszaeszláron

2004.05.14. 12:30
A járvány túlment a fertőzés forrásának tekintett óvoda határain, a vérhasgyanús betegek nagyobbik része már a gyerekek hozzátartozói közül kerül ki, három kisgyermeket kórházban ápolnak. Az első esetet április 22-én észlelték, de a megyei ÁNTSZ csak május 10-én értesült a járványról; a fertőzés bejelentését elmulasztó orvost felelősségre vonhatják. Manapság már nagyon kevéssé valószínű, hogy bárki is belehalhat a betegségbe.
"Minden hasmenéses beteget alaposan megvizsgálunk" - mondta az Indexnek dr. Réthy Mária, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei ÁNTSZ járványügyi osztályának vezetője. A főrovos elmondta, a tegnapi adatok szerint harminchat vérhasgyanús beteget ápolnak, közülük kilencnél biztos a diagnózis. A harminchat beteg közül tizenöten járnak a járvány kiindulópontjának tekintett óvodába, a többiek családtagok, hozzátartozók közül kerültek ki. Három kisgyermeket a hányás és a hasmenés következtében kialakult kiszáradásveszély miatt kórházban kezelnek.

Tizennyolc nap

A járvány forrásának keresésekor kiderült, az első beteg április 22-én jelentkezett az orvosnál, az ÁNTSZ azonban csak május 10-én értesült a dologról, amikor már kialakult a járvány. Mivel egy rendelet értelmében az orvos köteles bármilyen, súlyos hasmenéssel járó fertőzést huszonnégy órán belül jelenteni a megyei tisztiorvosi szolgálatnak, az orvos felelősségét Réthy Mária felettesei vizsgálják. Ennek részleteiről azonban a főorvos egyelőre nem kívánt többet elárulni.

Az első beteg egy rossz higiéniás körülmények között élő kisgyermek volt, de a fertőzés pontos okait még nem tudják. Réthy elmondta, a mendemonda szerint a megfertőzöttek döghúst ettek, ezt azonban ő nem tartja valószínűnek.

Az önkormányzat épületébe csak kézmosás után lehet belépni

Az ÁNTSZ a helyi önkormányzat közreműködésével általános fertőtlenítésbe kezdett. Hypóval fertőtlenítették az óvodákat, iskolákat és tizenhárom család otthonát, az óvodákban vécézés után illetve étkezés előtt neomagnolos oldattal mosnak kezet a gyerekek, a Tiszaeszlári Önkormányzat épületébe csak Ultra Solos kézmosás után léphetnek be a dolgozók és az ügyfelek, tájékoztatott Réthy. Szórólapokon hívják fel a lakosság figyelmét a veszélyre, de a faluban nem uralkodott el pánikhangulat.

Magyarországon utoljára a '70-es évek második felében és a '80-as években volt példa vérhasjárványra, az első esetben rossz minőségű tejtermék okozta az első megbetegedést, a második esetben pedig a termálfürdő testhőmérsékletű vizében terjedt el a kórokozó. A '80-as évekbeli járvány szintén Szabolcs megyét érintette.

Nem halálos

Réthy elmondta, a betegségbe ma Magyarországon csak "a körülmények rendkívül szerencsétlen összejátszása" esetén lehet belehalni. A vérhas vagy dysenteria a vastagbél és a vékonybél alsó részét érintő bakteriális fertőzés. Első tünetei az étvágytalanság és a bágyadtság, ezt követi a görcsös hasmenés, ami akár napi 5-100 ürítést is jelenthet. Gyakori a magas láz, és a vérhas esetenként idegrendszeri tüneteket is produkál. A széklet többnyire nyálkával, gennyel, esetenként vérrel kevert, erős hasi fájdalmak kísérik. A betegséget fertőzött élelmiszer, legyek, fertőzött víz terjesztheti.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!