Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

Hatvan éve a fronton

2005.05.27. 22:25
Jamakava Josióz és Nakaucsi Cuzukit hatvan éve tartották a frontot a Fülöp-szigetek déli részén. A két elaggot japán katona ügyét japán diplomaták vizsgálják.

Japán diplomaták vizsgálják azoknak a híreknek a valódiságát, amelyek szerint két olyan egykori japán katonára bukkantak a Fülöp-szigetek déli részén, akik állítólag a második világháború óta rejtőzködnek a dzsungelben. A két nyolcvanon felüli aggastyán hatvan éve él Mindanao szigetén él, és a náluk talált eszközök arra utalnak, hogy egykor katonák lehettek. Egy sajtóhír szerint a háború idején elszakadtak hadosztályuktól, és később vissza akartak térni Japánba, de féltek, hogy hadbíróság elé állítják őket.

A nagy szenzációt keltő ügyben megszólalt a japán miniszterelnök, Koidzumi Dzsunicsiro is, és szóvivője útján közölte, hogy Fülöp-szigeteki japán diplomaták egyelőre nem tudtak találkozni a két férfival, mert a General Santos kikötőváros egyik szállodájába kitűzött találkozón azok nem jelentek meg. Megijedtek ugyanis a helyszínen összeverőtt, kíváncsian várakozó hatalmas tömegtől. A hatóságok újabb találkozót próbálnak nyélbe ütni szombaton. A japán hírügynökség meg is nevezte a két állítólagos veteránt, a 87 éves Jamakava Josiót és a 83 éves Nakaucsi Cuzukit.

Kitartó Japánok

Eddig már három olyan japán veteránt találtak, akik a második világháború után évtizedekig rejtőzködtek különböző dél-ázsiai országokban. A tajvani illetőségű Nakamura Teruo az indonéziai Marotai-szigeten szolgált a japán hadsereg kötelékében, 1974 decemberében tért vissza Tajvanra. Onoda Hiru a Fülöp-szigeteki Lubang szigetén szolgált, és csak akkor volt hajlandó előjönni rejtekhelyéről 1974 márciusában, amikor a japán kormány hivatalosan értesítette őt, hogy a háború véget ért. Jokoi Soicsi a csendes-óceáni Guam szigetén élt, és 1972-ben tért vissza Japánba, miután két vadász horgászás közben rátalált. 1997 szeptemberében halt meg Japánban 82 éves korában.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!