Gábor, Karina, Ders
7 °C
21 °C

Tetőzés Szolnok és Szeged között

2006.04.20. 20:12
A Tisza Szolnoknál és Szegednél továbbra is árad, a tetőzést csütörtök éjszakára, péntek hajnalra várják 1015 centiméter körüli szinten. A hosszas tetőzés miatt várható nagy víznyomás alaposan próbára teszi majd a védműveket. A MÁV a térségben lezárt néhány vasútvonalat. A Vajdaságban, Mozsor környékén nagyobb veszélyt jelent a Tisza áradása, a gátak ugyanis átáztak és sokkal rosszabb állapotban vannak, mint a magyarországi szakaszokon.

A Tisza nagy árhulláma a Szolnok és Szeged közötti szakaszon csütörtöktől egy időben tetőzik, egy-egy szelvényben még maximum 1-2 centiméteres vízszintemelkedéssel kell számolni, közölte a Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság.

„A korábbi, 1005 centiméteres értéket 13 órán át "tartotta a folyó", ezért lehetett ezt az állapotot tetőzésnek minősíteni, a Tisza azonban másként gondolta. Ebben a témában már nem mondunk semmit, megvárjuk az első apadást jelentő szolnoki adatot” – mondta el a társaság ügyeletese, Vona Titusz.

Rekorddöntés

A Tisza vízállása csütörtök reggel Szolnoknál 1009 centiméter volt, a tetőzés itt 1010, Tiszaugnál 936, Csongrádnál 1026 centiméter közvetlen közelében várható. A Hármas-Körös Szarvasnál 984 centiméteren tetőzik, az eddigi rekord 954 centiméter volt. A folyó torkolati szakaszán még maximum 1-2 centiméteres áradás lesz, Kunszentmártonnál a tetőzést szintén csütörtökön várják 1036-1038 centiméter közötti rekord értéken.

A Köti-kövizig területén április 14. óta rendkívüli árvízvédelmi készültség van érvényben 393 kilométeren, a Tiszán Kisköre és Csongrád között, a Zagyva visszaduzzasztással érintett szakaszán Újszász és Szolnok között, valamint a Hármas-Körös jobb partján Mezőtúr és Csongrád között.

Hosszú tetőzés

A szakemberek szerint a tetőzés több napig eltartó, hosszú folyamat lesz, és a nagy víznyomás alaposan próbára teszi majd a védműveket. Padkacsúszás és partcsúszás már volt a gátak mentén, a közvetlen veszélyt azonban gyors beavatkozással elhárították.

Szentesen a vízről erősítik a gátat

A tatai könnyűlövész dandár több mint száz katonája magasítja a gátakat a Tisza szentesi szakaszán, az átázott töltésre járművel nem lehet ráhajtani, ezért tutajokkal szállítják a kritikus helyekre a homokzsákokat.

A rendkívül magasan álló Tisza, amely naponta 10-12 centimétert emelkedik, átáztatta a töltéseket, ezért járművel már nem lehet ráhajtani. Összesen öt komp jár folyamatosan a folyó mintegy két kilométeres szakaszán, egy hajó fordulónként négyszáz zsákot tud elvinni.

A munkák során többek között Tiszakécskén, Tiszabögön, Lakitelken, Vezsenyben, Tiszavárkony belterületi szakaszán és Tiszajenő határában a töltések bordás megtámasztását végzik. Tiszabög belterületén a hullámverés elleni védelmet építik ki, és akárcsak Lakitelken, a töltést magasítják.

Makónál tetőzött a Maros

A Maros vízszintje Makónál 533 centiméteres tetőzés után, csütörtök reggel már 527 centiméter volt, Szegednél a tetőzés 1015 centiméteren várható, mondta el az Alsó-Tisza Vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (ATIKÖVIZIG) szóvivője. „A Hármas-Körösön megfeszített védekezési munkák folynak jelentős honvédségi erők bevonásával” - mondta Priváczkyné Hajdu Zsuzsa.

„Az Alsó-Tiszán a fokozatosan átázó töltések miatt a fővédvonalakon egyre több az átszivárgás és a koncentrált csurgás” – tette hozzá a szakember. Az árvízvédelmi töltések magassághiányos szakaszain, elsősorban Algyő és Szentes térségében a katonaság segítségével folytatják a fóliavédelemmel ellátott nyúlgátak építését.

A Duna Tiszát duzzaszt

Az Alsó-Tisza vízállást a mellékfolyók mellett jelentősen befolyásolja a Dunán lassan levonuló árhullám. A Duna a Tisza-torkolat körüli szakaszon továbbra is rendkívül magas vízállású, a vízszint mintegy két méterrel magasabb, mint a legutóbbi nagy tiszai árvíz szegedi tetőzésekor, azaz 2000 áprilisában, de az 1970 május végi szintet is közel egy méterrel haladja meg. A Dunának a Tiszára gyakorolt erőteljes duzzasztó hatása tartósnak ígérkezik, mert az apadás nagyon lassú.

Lezárt vasúti pályák

Vízátfolyás miatt lezárták a Tiszaalpár-Lakitelek közötti vasúti vonalszakaszt, közölte a MÁV Zrt. csütörtökön. Az érintett szakaszon vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat. Az árvízi helyzet miatt vonatpótló autóbuszok járnak emellett a Vésztő-Szeghalom, a Kunszentmárton-Tiszaföldvár, valamint a Kunszentmárton-Csépa közötti vonalon is.

Nagyobb a veszély a Vajdaságban

Bár a folyó felső szakaszánál mindenkori rekordokat döntöget a Tisza, az igazi veszélyt továbbra is a folyó alsó szakasza jelenti, az egy évvel ezelőtti buszszerencsétlenségről elhíresült zsablyai hídtól egészen a dunai torkolatig. A nem túl masszív, 22 kilométer hosszú gátrendszert száz éve építették, és 1994 óta egy méternyi hosszán sem korszerűsítették.

Branislav Radanovic, a vajdasági vízgazdálkodási vállalat igazgatója csütörtökön immár sokadszor figyelmeztetett arra, hogy "nagy a gátszakadás veszélye" a zsablyai hídnál lejjebb fekvő bácskai szakaszon, amennyiben még hetekig ilyen magas lesz a vízállás.

Mozsor (Mozorin) környéke van a legnagyobb veszélyben, itt a gátrendszert már napokkal ezelőtt megerősítették homokzsákokkal. Jelenleg az ideiglenes töltés erősítése folyik, ami emberpróbáló feladat, mivel az elmúlt napok esőzései miatt a gátat csak a Tisza vize felől lehet megközelíteni. A katonák pontonokról és csónakokról végzik a munkát, pallókat fektetnek a gátra, mert másképp nem tudnak rajta közlekedni.

A védekezés számokban

A Közép-Tisza és mellékfolyói mentén vízszivárgás a védvonalak hosszának több mint felén, 355 kilométeren jelentkezik. Fakadó víz összesen 241, míg szivárgás jelenleg 114 kilométeren található. A csurgások száma 778-ra emelkedett. A szivárgó és fakadó víz által elöntött terület nagysága 1.219 hektárt tesz ki.

Az elmúlt 24 órában a védekezésben 5.462 ember, 424 közúti jármű, 125 építőipari gép és 12 vízi jármű vett részt. A védekezők felhasználtak 900 tonna terméskövet, 2770 tonna kavicsot, 3.968 négyzetméter műanyag fóliát, 3772 köbméter homokot és 247 920 zsákot.

Egy makói család kitelepítésével 524-re nőt az árvíz miatt kitelepítettek száma, mondta el Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. Közvetlenül 330 település van veszélyben, 78 településen pedig rendkívüli árvízvédelmi készültséget tartanak fenn.

Egzotikus körutazások!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.

Hajóutak

Csodás hajóutak, Olaszország, a Karibi álom, és a Norvég fjordok világa várja!