Judit
3 °C
6 °C

Újabb kitelepítések a belvíz miatt

2006.02.21. 20:09
Immár 140 000 hektárt borít belvíz az országban, kedden újabb 21 embert kellett kitelepíteni. Bár az átlagosnál 30 centivel magasabb a talajvíz és 50 százalékkal több a hó a magyarországi folyók vízgyűjtő területein, áradástól még nem kell tartani.

Újabb családokat telepítettek ki Szolnok megyében a belvíz miatt, Kunhegyesen öt lakásból 21 lakót. Eddig országosan, két megyében, 17 lakóépületből 69 embert kellett átmeneti szálláson elhelyezni. Hajdú-Biharban 29, Szolnok megyében 40 embernek kellett elhagynia lakhelyét.

Az országban 50 településen van belvízvédelmi védekezés, illetve készültség. Kora délutánig 100 helyre riasztották a tűzoltókat. Pénteken 800, vasárnap 500 segélyhívás érkezett.

A kormányszóvivő, Batiz András tájékoztatása szerint kedden már 140 000 hektárt borított belvíz az országban. A magyarországi folyókon összesen 370 kilométernyi szakaszon tartanak fenn első fokú árvízvédelmi készültséget. Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter a belvizes területek további nagyobbodására számít.

A helyzetet súlyosbítja, hogy az átlagosnál 30 centiméterrel magasabb a talajvízszint az országban. Ez megakadályozza, hogy az amúgy is fagyott föld több vizet szívjon fel. A belvízelvezető csatornák jórészt jegesek voltak a napokban, ami csökkentette elvezető képességüket.

Az elmúlt 24 órában 97 szivattyútelep üzemelt, a befogadókba összesen 7,9 millió köbméter vizet emeltek át. Az érintett területeken 60 önkormányzat tart fenn belvízvédelmi készültséget, közülük négy település - Debrecen, Hajdúhadház, Hajdúsámson és Újfehértó - harmadfokút, 18 másodfokút.

Persányi szerint az utóbbi napokban jelent meg árhullám a Körösök vízgyűjtő területén, a Hortobágy-Berettyón, a Berettyón és a Krasznán, de a közeli napokban nem várható árvízveszély. A hómennyiség a Tisza vidékén 50 százalékkal haladja meg a sokéves átlagot, a Duna vízgyűjtőjén a duplája annak. Árvízveszélyt egy hirtelen olvadás és egy komoly csapadékmennyiség együttes megjelenése eredményezne.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.