Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

Tizenkét méterrel tetőzhet az Elba

2002.08.16. 19:31
Közel negyven települést öntött el a víz Észak-Csehországban, több ezer embert kellett kitelepíteni. Terezínnél átszakadt egy gát, a várost - benne a nácik által koncentrációs tábornak használt erődöt - elöntötte az Elba, mely akár tizenkét méteren, rekordszinten tetőzhet.
Akár tizenkét méteren is tetőzhet az Elba Észak-Csehországban. Ustí nad Labem, Lovosice és Decín városát, valamint közel negyven kisebb-nagyobb települést öntött el a víz, az éjjel több ezer embert kellett kitelepíteni otthonából. Az árvíz elöntötte Terezínt is, melynek monarchia-beli erődjét a II. világháború során koncentrációs tábornak használták a nácik.

Átszakadt a gát

A városkából kétezer embert kellett evakuálni, miután átszakadt a folyó egyik gátja. A moldván levonuló árhullám hatalmas károkat okozott Prága egyik leglátogatottabb műemlék-együttesében, a középkori zsidónegyedben - közölte Tomás Jelínek, a prágai zsidó egyházközség elnöke. Jelínek szerint az első helyszínelés és becslések alapján a szakértők úgy látják, hogy a károk mértéke a Zsidóvárosban meghaladja a 120 millió koronát, azaz egymilliárd forintot.

Méteres vizek a műemlék épületekben

Sérüléseket szenvedett Európa egyik legrégibb zsinagógája, a Régi-új zsinagóga. A Zsidóváros legértékesebb műemlékeiben - például a volt városházában, a zsidó múzeumban, a Maisel- és a Spanyol-zsinagógában - a feltört talajvíz mintegy félméteres. Még rosszabb a helyzet a két legértékesebb épületben - a Régiúj- és a Pinkász-zsinagógában -, amelyek az utca szintjénél alacsonyabban fekszenek, s így több mint egy méteres víz volt bennük. Az értékes tórákat és más fontos kiállított tárgyakat már korábban biztos helyekre vitték.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.