Auguszta
4 °C
22 °C

Tömegszerencsétlenség Siófoknál

2003.05.09. 10:11
Egy német nyugdíjasokat szállító busz ütközött egy vonattal Siófoknál. Az áldozatok számáról ellentmondó hírek érkeznek, este tízkor visszavonták a 34. áldozat haláláról szóló kora esti hírt. A vonat kisiklott, de a mozdonyvezetőn kívül senki sem sérült meg. A MÁV szerint a fénysorompó működött, és a balesetért teljes mértékben a busz sofőrjét terheli a felelősség. A korábbi jelentésekkel szemben mégsem érkezett meg az áldozatok hozzátartozóit szállító német repülőgép Ferihegyre.
A galériában megrázó felvételek láthatók
Fotó: EPA
Súlyos tömegszerencsétlenség történt Siófokon. A Déli pályaudvarról Nagykanizsa felé tartó gyorsvonat 8 óra 46-48 perckor a szabadi-sóstói vasúti átjáróban összeütközött egy német emeletes turistabusszal. A szerencsétlenül járt autóbusz Löhne városából érkezett. Az autóbusz az ütközés után kigyulladt.

A turistabuszon egy magyar idegenvezető is utazott. Az ő állapotáról annyit tudni, hogy a siófoki kórházban ápolják, megműtötték, állapota nem életveszélyes.

A baleset a szabadi-sóstói vasúti átjáróban történt

A MÁV szerint működött a fénysorompó

A MÁV fő-menetirányítójának tájékoztatása szerint a fénysorompóval ellátott átjáróban szabályszerűen működött a fényjelző berendezés. A buszsofőr az első feltételezések szerint a piros jelzés ellenére hajthatott a vasúti kereszteződésbe. A vasúti útpálya háromszáz méter hosszan sérült meg a balesetben, a pályaszakaszt egész éjszaka tartó munkák után péntek reggelre helyreállították.

Kattintson a nagyításhoz!
Fotó: Gáti Kornél
Az ütközés kettévágta az autóbuszt, és egyik darabját a vonat 150 méteren át tolta maga előtt. Az áldozatok többsége a busznak ebben a részében tartózkodott. Az ütközés következtében a személyvonat kisiklott, a mozdonyvezető megsérült, de a vonat utasai közül nem sérült meg senki.

A Somogy megyei rendőrfőkapitány rögtönzött sajtótájékoztatóján elmondta, a Budapest felől érkező vonat teljes sebességgel "elbombázta" az üdülő nyugdíjasokat szállító buszt. A vasúti kereszteződésen két turistabusz próbált - feltehetően a piros jelzés ellenére - átmenni. Az egyik átért az átjárón, a másik viszont összeütközött a vonattal. A helyszínelés jelenleg is tart.

Találgatások szerint a buszvezető azért hajtott rá a sínekre, mert a nap pont olyan szögben esett a fénysoropóra, hogy nem láthatta a piros jelzést. Mások úgy vélik, a buszvezető nem szerette volna, ha leszakad az előtte lévő busztól és rosszul mérte fel a vonat és a közte lévő távolságot.

Budapestről is érkeztek mentőkocsik

Harmincnégyen vagy harminchárman haltak meg?
A turistabuszon számítások szerint 39-en utaztak. Harmincketten az ütközés során, ketten a kórházban vesztették életüket - a 34. áldozat haláláról szóló hírt a távirati iroda később visszavonta.
A tömegszerencsétlenségnek hat túlélője van. Az egyik sérülten hétórás műtétsorozatot hajtottak végre a székesfehérvári megyei kórházban; a 62 éves férfi állapota stabil, reményteljesnek mondható. Négy beteget a siófoki kórházban ápolnak.
A baleset helyszínére a fővárosból is rendeltek ki mentőegységeket, illetve mentőhelikoptereket - mondta el az Indexnek az országos mentőszolgálat sajtóreferense, Győrfi Pál. A tűzoltók nagy erőkkel, 30 autóval vonultak ki a siófoki és a balatonfűzfői parancsnokság területéről. A sérülteket a székesfehérvári és a siófoki kórházakba szállították. A Fejér Megyei Szent György kórházba szállított három sérült közül ketten meghaltak, egy sérült életéért küzdenek az orvosok - tájékoztatta az MTI-t Csathó Barna, az intézmény sajtószóvivője. Az egyik sérült a kórházba szállítás közben vesztette életét, másikukat a kórházba érkezés után megpróbálták újraéleszteni, de sikertelenül. A harmadik sérült életéért a műtőben küzdenek az orvosok.

A siófoki kórházba szállított nyolc sérült közül kettő meghalt, két könnyebb sérültet az ellátás után hazaengedtek. Az egyik életveszélyes sérültön műtétet hajtottak végre, állapota reggelre stabilizálódott. A Havaria értesülései szerint jó esélye van a felépülésre. További három embert könnyű sérülésekkel, de még a kórházban ápolnak.

Medgyessy a helyszínre sietett

Fotó: MEH

Medgyessy Péter délben a helyszínre érkezett, hogy személyesen tájékozódjon a mentési munkálatokról. A kormányfő korábban telefonon beszélt Gerhard Schröder német kancelárral, és részvétét fejezte ki. A kormányfő kíséretében volt Gál J. Zoltán kormányszóvivő, Csehák Judit egészségügyi miniszter, illetve Draskovics Tibor, a miniszterelnök kabinetfőnöke. Bár Medgyessy munkatársai azt állították, hogy a kormányfő sajtótájékoztató tart, végül ez elmaradt és a kormányfő a siófoki kórházba távozott a baleset helyszínéről.

Pál Tibor, a Belügyminisztérium politikai államtitkára a baleset után nem sokkal Siófokra utazott. A siófoki önkormányzat információs vonalat létesített, ahol a busz utasainak hozzátartozói érdeklődhetnek.

Krízisközpontot létesített a német nagykövetség

Kattintson a nagyításhoz!
Fotó: Gáti Kornél
A budapesti német nagykövetség krízisközpontot állított fel a csütörtök reggel Siófoknál bekövetkezett halálos vasúti baleset miatt; Wilfried Gruber budapesti német nagykövet, valamint a külképviselet vezető munkatársai a helyszínre utaztak. Pénteken német orvos csoport érkezik Siófokra, s ha szükség lesz rá, segítenek magyar kollégáiknak az áldozatok azonosításában. A baleset áldozatainak azonosítását és a boncolást négy orvos csoport három helyszínen végzi.

Délután megkezdődött a sérült vágányszakasz bontása a siófoki tragikus baleset helyszínén. A nagy erejű ütközés következtében 310 méter hosszan sérült meg a vasúti sín. Egyes szakaszokon 15-20 méter hosszúságban is kiestek a rögzítő csavarok, széttöredeztek a betontámok. Az MTI úgy tudja, hogy az első vasúti szerelvény várhatóan pénteken hajnalban lassítva vonul majd keresztül az újjáépített vágányon.

Valamennyi vasúti szolgálati helyen fekete zászlót tűznek ki a Siófok és Szabadisóstó között a csütörtök reggel történt tragikus baleset áldozatainak emlékére.

Budapestre érkeztek a hozzátartozók

Bár a német légierő csütörtökön este két gép - az áldozatok hozzátartozóit szállító és egy kórházi célokra átalakított a-310-es - érkezését is jelezte, a repülők egyelőre ismeretlen okokból nem érkeztek meg. Az MTI információit a német nagykövetség is megerősítette. Pető György, a Budapest Airport Rt. kommunikációs igazgatója nem tudott válaszolni arra a kérdésre, mikor érkezhetnek meg a gépek.

Több százan rótták le kegyeletüket csütörtök este 7 óra után Siófokon a tragédia helyszínén, a Darnai Kálmán téri vasúti átjárónál. Virágok ezrei borították a szerencsétlenség helyszínét, gyertyák és mécsesek százai égtek. A siófoki római katolikus templomban kora este misét tartottak az elhunytak emlékére. A katolikus, az evangélikus és a református egyház képviselői is felajánlották a baleset túlélőinek, és a német turistacsoport tagjainak, hogy anyanyelvükön lelki gondozásban részesítik őket.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!