Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

Pontosan tudták, mi történhet New Orleansban

2005.09.05. 16:14
Legalább három éve pontos forgatókönyvek készültek egy, a Katrinához hasonló hurrikán pusztításának következményeiről. Az elmúlt hét eseményeit kísérteties pontossággal felidéző forgatókönyvek ellenére a mentésben résztvevők pénteken arra hivatkoztak, hogy nem számítottak a New Orleans-i áradásra.

Minden részletre kiterjedő vészforgatókönyvek készültek egy a Katrinához hasonló hurrikán esetére New Orleansban, mégis teljes káoszba fulladt a mentés, írja a Reuters. A hírügynökség értesülései szerint a Louisiana State University kutatói már egy éve komputermodelleket készítettek egy, a Katrináéhoz hasonló direkt csapásról. A forgatókönyv - a mentőalakulatokkal és a katasztrófavédelemmel szemben - számolt a New Orleanst körbevevő gátrendszer összeomlásával.

Kísérteties pontossággal

A "nagy hurrikán" fenyegető pusztítását már 2002-ben is elemezték, a New Orleans Times Picayune ötrészes sorozatban dolgozta fel, milyen pusztítást okozhat egy, a várost telibe találó négyes-ötös erősségű hurrikán. 2004-ben a helyi mentőszervezetek "Pam hurrikán" fedőnéven be is gyakorolták a szükséges lépéseket.

A gyakorlat során egymillió ember kitelepítésével, félmillió ház elpusztulásával és a város elöntésével számoltak, írja a Reuters. "Nagy haladást értünk el a felkészülés szempontjából" - nyilatkozta akkor Ron Castleman, a Szövetségi Mentésirányítási hivatal (FEMA) helyi elöljárója.

"Egy nagy hurrikán pusztításának minden aspektusára számítottunk, lemodelleztük a pusztítást és kidolgoztuk a mentési terveket" - nyilatkozta a Reutersnek Clare Rubin, aki a washingtoni Georgetown Egyetemen tanít kockázati menedzsmentet. Valóban, a tervek már évekkel ezelőtt készen álltak.

Már az evakuálást elrontották

A Times Picayune-ban három éve a mostani eseményekre kísértetiesen emlékeztető forgatókönyvet vázoltak. Az írás az egymilliós kitelepítés mellett úgy számolt, hogy kétszázezren rekedhetnek a városban, mert nem lesz módjuk elhagyni azt. Most a becslések szerint százezren rekedhettek New Orleansban.

Craig Marks, a Blue Horizons vészhelyzeti menedzsment cég vezetője szerint a kitelepítéskor számolni kellett volna ezzel - vagyis hogy a szegényebb rétegek a városban rekedhetnek. A Times Picayune forgatókönyve számolt az infrastruktúra és a kommunikáció összeomlásával is.

"Tudjuk, hogy természeti katasztrófák idején összeomlik a kommunikációs rendszer, mégsem fektettünk pénzt a vészhelyzeti rendszerek kiépítésébe" - mondta el a Reutersnek Ernest Sternberg, a Buffalói Egyetem városi és regionális tervezés tanszékének oktatója. New Orleansban a legnagyobb nehézséget a mentőcsapatok koordinálatlansága jelentette.

Tudták, de mégsem

A fentiek tükrében teljesen érthetetlenek a mentésben résztvevők nyilatkozatai. A múlt pénteken, amikor már George W. Bush is elfogadhatatlannak nevezte a mentési munkákat, a legtöbb érintett úgy nyilatkozott, hogy egyáltalán nem számítottak rá, hogy New Orleanst hat méteres víz lepi el.

A Reutersnek nyilatkozó szakértők szerint ezért a szervezetlenségért leginkább a szövetségi kormányt terheli a felelősség. Szeptember 11. után a kormányzat az addig független szervezetként működő FEMÁ-t a belbiztonsági minisztérium alá rendelte, mely így egy lett csupán a számtalan ügynökség között. "Borzasztóan aggaszt, hogy nemzetünk képessége a katasztrófák elhárítására jelentősen leromlott" - mondta el 2004-es kongresszusi beszámolójában James Lee Witt, a FEMA azóta távozott elnöke. Mint mondta, helyi szintről többen is panaszkodtak, hogy a régi jó FEMA megszűnt, az újjal meg nem tudnak kommunikálni.

"Senki sem törődik a természeti katasztrófákkal, amíg azok be nem következnek. Ez a politikai élet nagy igazsága" - összegezte a Reutersnek David McEntire, az Észak-Texasi Egyetem oktatója. A helyzet szerinte addig nem is változhat, amíg a kormány nem hajlandó többet költeni az elhárításra.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!