Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

Lincshangulat Zalaegerszegen?

2003.11.28. 13:31
Kétszáz fős tömeg tüntet a zalaegerszegi börtön épülete előtt, ahol egy rab életét vesztette, miután tűz ütött ki az egyik cellában. A lincshangulat múlófélben, a rendőrök az embereket csendesítik. Budapestről a helyszínre indult Teleki László roma ügyekért felelős politikai államtitkár is, a börtön az áldozat ügyvédjével tárgyalás.
Az áldozat népes rokonságából és ismerőseiből verbuválólott tömegben pénteken kora délelőttre gyakorlatilag lincshangulat alakult ki a börtön épülete előtt, de a rendőrök fellépésének köszönhetően késő délelőttre kissé már lecsendesedett a tömeg, adta hírül a HavariaPress.

Plexipajzs és rohamsisak tettlegesség nélkül

"A százötven fős tömeg békés demonstrációt tart, tettlegesség eddig nem történt" - számolt be az Indexnek Csizmazia Péter, a Zalaegerszegi Rendőrkapitányság szóvivője.

A rendőrség a megyei bevetési egységet is a helyszínre vezényelte délelőtt, őkrohamsisakban, plexipajzsokkal próbálták megakadályozni, hogy a tömeg bejusson az épületbe, közölte a hírügynökség.

Az államtitkár a helyszínre megy

A tüntetők ezután a rendőrök nyomása elől a városi bíróság épülete felé vették az irányt. A bíróság közvetlenül a börtön mellett található.

A tüntetők közül az életét vesztett rab ügyvédje mellett egy kisebbségi képviselőt is beengedtek a büntetésvégrehajtási intézetbe. Teleki László a Miniszterelnöki Hivatal roma ügyekért felelős államtitkára Nagykanizsáról már elindult a helyszínre. Várhatóan újrakezdik a tűzeset kivizsgálását, az elhunyt rab ügyvédje ugyanis kora délutánra megegyezett erről a hatóságokkal.

Már tegnap este is volt demonstráció

Az elhunyt rokonai, ismerősei már tegnap este összegyűltek a börtön épülete előtt; az események végig békésen, atrocitásoktól, incidensektől mentesen zajlottak, a biztosító rendőri erők részéről semmilyen beavatkozás nem volt szükséges.

Pénteken fél egyig a jelenlévők valamennyien elhagyták a helyszínt, tájékoztatott honlapján a rendőrség.

Csizmazia az Indexnek elmondta, a tegnapi börtöntűz miatt füstmérgezésben elhunyt férfi előzetes letartóztatásban volt, a szóvivő arról nem tudott tájékoztatást adni, mivel vádolták a fogvatartottat.

Négyen kaptak füstmérgezést, hárman túlélték

A Büntetés-végrehajtási Intézet zalai komplexumában csütörtökön délután, eddig tisztázatlan körülmények között csaptak fel a lángok. A tüzet rövid idő alatt sikerült megfékezni, de az egyik rab életét már nem sikerült megmenteni, a férfi füstmérgezés következtében elhunyt, jelentette a HavariaPress.

A tűzesetben további három rab is megsérült, őket a városi kórházba szállították, állapotuk kielégítő, nem életveszélyes.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.