Dömötör
11 °C
14 °C

Zárkatűz az egri börtönben

2004.03.26. 11:00
Előzetes letartóztatásban van az a három fiatal, akik csütörtökön este tüzet okoztak a Heves Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet egyik zárkájában. Az őrök öt perc alatt megfékezték a tüzet. A gyújtogatók közül ketten enyhébb füstmérgezést szenvedtek.
A Heves Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet egyik három személyes zárkájában három fiatal gyújtotta fel a helyiségben lévő matracokat. Az előzetes letartóztatásban lévő tizenéveseknek feltehetőleg az volt a szándékuk, hogy a kavarodást kihasználva megszökjenek a börtönből. Tervük azonban nem sikerült, a tüzet ugyanis alig öt perc alatt eloltották, szökésre pedig nem is nyílt módjuk. Sőt, amennyiben a vizsgálat igazolja a szándékosságot, a fiatalok ügyük súlyosabb elbírálására is számíthatnak.

Az egri büntetés-végrehajtási intézetben csütörtök este, öt perccel hét óra előtt csaptak fel a lángok. Az őrök egyből észlelték a hangoskodást és a füstöt, így poroltókkal gyorsan megfékezték a tüzet. Az eset az intézet működésében sem okozott zavart. A kigyulladt zárkából két fogvatartottat füstmérgezés gyanújával külső kórházba szállítottak, ám fél kilenc körül már vissza is kerültek celláikba. A mentésben részt vevő felügyelőt ugyanakkor - füstmérgezés gyanúja miatt - felmentették az aznapi, további szolgálata alól.

Az eset pontos körülményeit a tűzoltók és a rendőrök is vizsgálják. Yazbekné Szabó Katalin, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának szóvivője a hírügynökségnek elmondta, hogy a fogva tartottak jogszerűen tarthattak maguknál öngyújtót. Így a tűz miatt az intézet munkatársait feltehetőleg nem terheli felelősség. Tavaly novemberben Zalaegerszegen gyújtotta magára a zárkáját egy rab, aki a tűzben életét is vesztette. A rendkívüli haláleset miatt szolgálatban, gondatlanságból elkövetett kötelességszegés vétsége miatt a katonai ügyészség előbb vádat emelt három börtönőr ellen, akik akkor voltak szolgálatban, ám később felmentették őket.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!