Ambrus
-7 °C
3 °C

Óriásföldrengések kora fenyeget

2005.05.02. 10:55
Európát is fenyegetik a karácsonyi cunamit is elindító indonéziai földrengés következményei. Egy orosz kutató szerint a karácsonyi rengést világszerte hatalmas földrengések követhetik, a görög és a török tengerpart különösen nagy veszélyben van. Egy olasz kutató szerint Európa a múltban nem úszta meg a szökőárakat, legalább 232 cunami pusztított a kontinensen a múltban.

Hatalmas földrengések sorozatát indíthatta el a karácsonyi cunamit is előidéző indonéziai földrengés, írja az Australian. A legnagyobb veszély a mediterrán térséget, főként Görögország és Törökország partvidékét fenyegeti, írja a lap a Nemzetközi Földrengés-előrejelző intézet orosz kutatója, Vlagyimir Koszobokov beszámolója alapján.

Cunamik és földrengések

"A múlt század négy legnagyobb földrengése tizenkét éven belül következett be, ez a minta több évtizedre visszamenőlegesen kimutatható", állítja az orosz kutató. Koszobokov szerint ugyanis a karácsonyi cunamit elindító hatalmas földrengés a föld összes kőzetlemezében feszültségeket halmozhat fel, így akár az eredeti rengéstől több ezer kilométerre is újabb rengéseket generálhat.

A múlt évszázad négy legnagyobb földrengése közül az első 1952-ben Kamcsatkánál volt, a Richter-skála szerinti 9-es erősségű rengés cunamit is okozott, csakúgy, mint az öt évvel később az alaszkai Andreanof-szigeteki rengés. Akkor a tizenöt méter magas cunami japán és kaliforniai kikötőket is elpusztított.

A legpusztítóbb rengés 1960-ban, Chilében következett be, a kétezer emberéletet követelő rengés a Csendes-óceán teljes medencéjében pusztító, huszonhárom méteres cunamit indított útra. A sorozat utolsó rengése 1964-ben, Alaszkában ölt meg százharminc embert.

Figyelemztetőrendszert a Földközi-tengerre

Koszobokov szerint a föld leginkább veszélyeztetett térsége a turisták körében különösen népszerű görög és török tengerpart, ahol egy földrengés okozta cunami hatalmas pusztítást okozna. Koszobokov és kutatótársai szerint éppen ezért a Földközi-tengeren sürgősen ki kell építeni a cunamijelző rendszert.

Koszobokov tanulmányához kapcsolódik Stefano Tinti, a bolognai egyetem geofizika-professzorának a beszámolója is. Tinti kutatásai szerint Európában az idők kezdete óta legalább 232 cunami pusztított már.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!